Sezonul ambroziei 2023: când începe perioada și până când durează. Sfaturi pentru cei alergici

Ambrozie
Shutterstock

Ambrozia dă bătăi de cap tuturor celor cu alergii. Sezonul ambroziei 2023 ajunge în lunile, august și septembrie la maximum în România, așa că cei care suferă de această alergie abia pot ieși din case.

Totuși, există câteva lucruri ce pot fi făcute pentru a ameliora efectele cauzate de ambrozie.

Sezonul ambroziei în 2023

Ambrozia este o plantă cu flori care poate provoca reacții alergice severe la persoanele sensibile la polenul său.

Sezonul ambroziei 2023 începe în iulie și durează până în septembrie sau chiar octombrie. Pentru persoanele care suferă de alergii la polenul de ambrozie, această perioadă poate fi extrem de dificilă.

Simptomele comune ale alergiei la ambrozie includ strănut, mâncărime și înroșire a ochilor, congestie nazală, secreții nazale apoase, tuse și dificultăți de respirație. Aceste simptome pot varia în intensitate, iar unele persoane pot dezvolta chiar și reacții alergice severe, cum ar fi astmul bronșic.

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Cum se manifestă alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie este o cauză majoră a alergiilor sezoniere. Polenul său ușor se răspândește cu ușurință în lung și în lat, declanșând în calea sa alergii nazale și astm alergic.

Cele mai frecvente simptome de alergie la ambrozie includ:

·     mâncărimi și lăcrimare a ochilor

·     mâncărimi în gât

·     nas care curge sau congestie

·     tuse sau respirație șuierătoare

·     presiune asupra sinusurilor, care poate provoca dureri faciale

·     piele umflată, de culoare albăstruie sub ochi

·     scăderea simțului mirosului sau al gustului

·     calitatea slabă a somnului

În unele cazuri, oamenii pot dezvolta, de asemenea, eczeme alergice după ce au fost expuși la polenul de ambrozie. Această erupție cutanată dureroasă și cu mâncărimi este, de obicei, formată din mici umflături și vezicule. Aceasta poate apărea în decurs de 24 până la 48 de ore de la expunere. Erupția se va rezolva de obicei de la sine în două sau trei săptămâni.

Simptomele se pot agrava din cauza altor iritanți, cum ar fi fumul de tutun, mirosurile puternice sau poluarea aerului. Schimbările climatice pot, de asemenea, să agraveze simptomele alergiei la ambrozie. Temperaturile mai ridicate pot prelungi sezonul polenului de ambrozie.

De asemenea, acestea pot face ca ambrozia să producă cantități mai mari de polen.

O alergie la ambrozie apare atunci când sistemul imunitar are un răspuns inadecvat la polenul de ambrozie. În mod normal, sistemul imunitar promovează modificări chimice în organism care ajută la combaterea invadatorilor dăunători, cum ar fi virușii și bacteriile.

La persoanele cu alergii la ambrozie, însă, sistemul imunitar identifică în mod eronat polenul inofensiv ca fiind un intrus periculos și începe să lupte împotriva lui.

O substanță naturală numită histamină este eliberată atunci când organismul întâlnește polenul de ambrozie. Aceasta provoacă multe simptome inconfortabile, cum ar fi nasul care curge, strănutul și mâncărimea ochilor.

Cineva poate intra în contact cu polenul de ambrozie prin simpla respirație a aerului, ceea ce face ca polenul să fie foarte greu de evitat, scrie healthline.

Cantitatea de polen din aer este de obicei cea mai mare între orele 10.00 și 15.00, în funcție de vreme. Ploaia și temperaturile scăzute pot ajuta la scăderea nivelului de polen.

Persoanele care sunt alergice la alte substanțe sunt mai susceptibile de a fi alergice la polenul de ambrozie. Un risc sporit de alergie la ambrozie au persoanele care sunt, de asemenea, alergice la:

·     acarieni de praf

·     mucegai

·     părul de animale de companie

·     alte tipuri de polen

Alergiile tind, de asemenea, să se transmită în familie, așa că, dacă unul dintre membrii apropiați ai familiei tale are o alergie la ambrozie, atunci ai mai multe șanse să dezvolți și tu una.

ambrozie

Teste de alergie la ambrozie

Medicul tău poate diagnostica, de obicei, o alergie la ambrozie. Cu toate acestea, el te poate trimite la un alergolog pentru teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul.

Alergologul este specializat în diagnosticarea și tratarea alergiilor. El te întreba mai întâi despre istoricul medical și despre simptomele pe care le ai, inclusiv când au început și cât timp au persistat.

Apoi, va efectua un test de înțepătură cutanată pentru a determina alergenul specific care îți provoacă simptomele. Procedura de înțepătură cutanată decurge, de obicei, după cum urmează:

Alergologul marchează o secțiune a brațului sau a spatelui cu un pix sau un marker. Apoi plasează picături de diferite tipuri de alergeni în diferite zone ale pielii.

Punctele de piele care conțin aceste picături sunt ușor înțepate sau zgâriate cu un ac. Acest lucru poate fi ușor dureros sau inconfortabil, dar durează doar câteva minute.

Dacă ești alergic la oricare dintre substanțe, vei dezvolta roșeață, umflături și mâncărimi la locul respectiv în decurs de 15 până la 20 de minute. De asemenea, este posibil să observi o zonă rotundă și ridicată.

Alergologul va analiza rezultatele. Este posibil să fii alergic la mai multe substanțe.

Faptul că ai o reacție în timpul unui test de înțepătură cutanată nu înseamnă întotdeauna că ești alergic la substanța respectivă. Alergologul va folosi rezultatele testului de înțepătură cutanată și propria evaluare medicală pentru a stabili un diagnostic și un plan de tratament.

Sfaturi pentru a face față acestei perioade

Deși alergiile la ambrozie sunt îngrozitoare, există măsuri pe care le poți lua pentru a suporta acest sezon. Iată câteva sugestii despre cum să treci prin sezonul de ambrozie:

Ține ferestrele închise. Păstrarea ferestrelor închise va ajuta la limitarea polenului de ambrozie în interior, în special atunci când cantitatea de polen de afară este ridicat. De obicei, cele mai mari cantități de polen se înregistrează între orele 5 și 10 a.m. Dacă este cald, pornește aparatul de aer condiționat, dar asigură-te că setezi ventilatorul pentru a recircula aerul, mai degrabă decât pentru a atrage aer proaspăt din exterior. Nu uita să ții geamurile închise și atunci când mergi cu mașina.

Fă un duș înainte de culcare. Este o idee bună să faci un duș înainte de culcare, mai ales în timpul sezonului de ambrozie. Fii deosebit de atent când îți speli fața și părul pentru a elimina orice polen. Împiedici astfel ca ambrozia să îți contamineze patul. De asemenea, este o idee bună să îți speli hainele dacă ai petrecut timp în aer liber în timpul zilei.

Poartă o mască în aer liber. În timp ce măștile obișnuite împotriva prafului vor face puțin sau nimic pentru a îți ușura alergiile la ambrozie, o mască de respirație FFP2 te poate ajuta să împiedici polenul de ambrozie și alți alergeni să ajungă la sinusurile tale, mai ales atunci când ești afară în aer liber.

Folosește un sistem de filtrare a aerului de înaltă performanță. Un purificator de aer de cameră de înaltă performanță va filtra peste 99,97% din tot polenul de ambrozie din aer. Pentru cele mai bune rezultate, pune un purificator de aer în fiecare cameră sau ia în considerare un sistem pentru întreaga casă.

Folosește un sistem de irigare nazală. Îți poți clăti sinusurile cu o soluție de sare în fiecare zi. O spălare nazală va curăța alergenii din nas, crescând fluxul de aer și ajutându-te să vă ții alergiile sub control.

Consultă un specialist. Dacă alergiile continuă să îți facă viața grea, ar putea fi momentul să consulți un specialist. Un alergolog te poate ajuta să identifici factorii declanșatori ai alergiilor și să ai un plan de tratament adecvat.

Luând aceste măsuri simple te poți bucura de vremea frumoasă de afară, fără simptomele specifice alergiei la ambrozie. 

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Secretele cafelei. Puțini știu care este doza recomandată de cafea. Vezi ce beneficii pentru sănătate are
Secretele cafelei. Puțini știu care este doza recomandată de cafea. Vezi ce beneficii pentru sănătate are

Pentru multe persoane, cafeaua este de nelipsit la micul-dejun și în cursul zilei. O bei în fiecare dimineață pentru doza zilnică de energie și aroma sa unică, dar cât de multe știi, de fapt, despre proprietățile sale?

Alimente care te scapă imediat de balonare și alte trucuri utile pentru o digestie optimă
Alimente care te scapă imediat de balonare și alte trucuri utile pentru o digestie optimă

Meteorismul sau balonarea este o problemă comună și deranjantă, manifestată prin acumularea de gaze intestinale, distensia temporară a abdomenului și disconfort.

Ce sunt tulburările alimentare, cum le identificăm și cele mai bune practici în astfel de situații
Ce sunt tulburările alimentare, cum le identificăm și cele mai bune practici în astfel de situații

Tulburările alimentare sunt condiții medicale caracterizate de un comportament alimentar anormal, care afectează atât sănătatea mintală, cât și cea fizică. De asemenea, ele pot interfera cu viața socială și cea profesională.

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”
Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”

Republicanul Donald Trump a refuzat să se angajeze explicit să recunoască rezultatul noii sale confruntări cu Joe Biden în timpul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie, potrivit unui interviu difuzat joi, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.