Schimbarea la fata a campaniilor anti-fumat ale CE. Cat economisesc cei care renunta la acest viciu
Dupa 5 ani de campanie anti-fumat in care cei dependenti de tigara au aflat cat de mult rau le poate face tutunul, Comisia Europeana schimba foaia.
Acum, oamenii vor fi informati despre cat de mult bine le poate aduce renuntarea la fumat. Dintii sunt mai albi, mancarea are gust, omul nu mai miroase ca o scrumiera si are mai multi bani.
Iulia a stins ultima tigara acum trei ani si a trecut in tabara nefumatorilor. A decis sa renunte la tutun dupa 17 ani, spune ea, pentru ca a avut vointa.
Iulia Pop, fosta fumatoare: "Nu stiu cum poate sa traiasca oamenii in cuplu fumator-nefumator. E greu... Ori unul sta si se spala pe dinti toata ziua...".
In cazul Cristinei, motivatia a fost alta, dupa 20 de ani de ars un pachet pe zi.
Cristina Matei, fosta fumatoare: "In 2008 am ramas fara loc de munca, eram obosita, aveam probleme de respiratie".
Cele doua vorbesc despre depedenta de tutun la trecut, insa potrivit ultimului studiu european, peste jumatate dintre fumatori, adica 2, 5 milioane de romani, sustin ca si-au propus sa lase tigarile anul viitor. Studiul nu ne spune insa si al catelea "an viitor" amanat ar fi acesta. De la intentie si pana la fapta este drum lung.
Dr. Ioana Munteanu, presedinte sectia de Tabacologie:
"Doar 12 la suta dintre fumatorii romani au incercat sa scape de acest viciu".
Majoritatea fumatorilor romani consuma intre 10 si 20 de tigari pe zi, iar cel mai grav este ca tot mai multi adolescenti imbratiseaza acest viciu. Tocmai de aceea, la nivel european, noua campanie se axeaza pe avantajele abandonarii fumatului .
Prof. dr. Florin Mihaltan, medic pneumolog: "Dispare halena , pielea nu se mai rideaza, revine mirosul, nu mai cade parul, respiratia se corecteaza si sa nu uitam si partea pecuniara...".
1 PACHET TIGARI = 13 LEI
CHELTUIALA PE AN : 365 x 13 = 4.745 lei
Peste 4.000 de lei cheltuieste un fumator care zilnic termina un pachet. Daca n-ar mai face asta, ar pune deoparte peste 1.000 de euro pe an.
In plus, pentru a descuraja viciul in randul tinerilor, autoritatile europene vor sa elimine de pe piata, de anul viitor, tigarile cu arome, cele cu capsula si tigarete de tip "slim" sau "super-slim". Ramane ca proiectul Comisiei Europene sa fie si aprobat.
Citeste si: