Propunere controversata de lege in SUA. California ar putea sa interzica fumatul in propria locuinta


Ultimul update: Miercuri 06 Martie 2013 00:01
Data publicarii: Duminica 03 Martie 2013 10:30
Categorie: Stiri externe
fumat

In anii '90, California a devenit primul stat din SUA care a interzis fumatul in baruri, cluburi si restaurante. Acum, ar putea deveni primul stat care le interzice cetatenilor fumatul in propria locuinta.

Un politician democrat din California a depus luna trecuta un proiect de lege care, daca va intra in vigoare, va interzice milioanelor de californieni sa fumeze in propriile locuinte.

Proiectul de lege, al carui autor este democratul Marc Levine, se refera la interzicerea fumatului in blocurile de locuinte unde cetatenii impart pereti, podele, tavane si sisteme de ventilatie.

Casele si vilele de sine statatoare vor fi scutite de prevederile legii, scrie huffingtonpost.com.

"Californienii ar trebui sa poata respira aer curat in propriile case. Intr-un bloc de apartamente, atunci cand un vecin isi aprinde tigara, fumeaza toata cladirea. Acest lucru poate crea probleme mai ales in randul copiilor, care nu au alta alternativa decat sa fumeze pasiv alaturi de vecinii lor", este de parere Levine.

Propunerea legislativa a ridicat mai multe sprancene in randul americanilor care traiesc in California.

"Daca fumatul este o dependenta, si cu siguranta este, le spunem noi oare oamenilor ca trebuie sa se lase de fumat - fara sprijin - sau sa isi paraseasca casele?", se intreaba Brian Augusta de la Wester Center on Law and Poverty.

San Rafael, unul dintre cele mai mari orase din districtul lui Levine, a introdus in vigoare o lege asemanatoare chiar anul trecut. A fost a noua localitate din stat care a luat aceasta masura.

"Decizia de a interzice fumatul in San Rafael are o importanta semnificatie, pentru ca se va imprastia. (...) In 1981, in SUA s-au vandut 630 de miliarde de tigari. Acum se vand (n.r. anual) 350 de miliarde. Iar acest numar va continua sa descreasca pana cand fumatul va deveni o amintire veche", a explicat profesorul in istoria stiintei Robert Proctor, de la Universitatea Stanford, pentru Reuters.

Rata fumatului in California a scazut semnificativ in ultimele trei decenii. Potrivit Departamentului californian pentru Sanatate Publica, in 1984, peste un sfert dintre cetateni fumau. In 2010, numai 11,9% dintre californieni mai aveau acest obicei. Cu alte cuvinte, California are cea mai scazuta incidenta a fumatului din SUA, dupa Utah.

O serie de studii academice asupra impactului interzicerii fumatului au aratat nu numai ca restrictiile duc la scaderea ratei fumatului, dar ii si descurajeaza pe tineri sa porneasca pe acest drum.

Sursa: huffingtonpost.com

Autoritatile de la Bruxelles cer ca tigarile mentolate si cele subtiri sa fie interzise
CAMERA ASCUNSA. Alcool si tigari pentru copii: Fenomenul scapat de sub controlul legii langa scoli
Ancheta AP despre amploarea traficului cu tigari la granita Romaniei cu Ucraina
VIDEO PROTVPLUS.RO