Autoritatile de la Bruxelles cer ca tigarile mentolate si cele subtiri sa fie interzise
Autoritatile romane trebuie sa decida daca sunt sau nu de acord cu recomandarea expertilor de la Bruxelles, care cer ca tigarile mentolate si cele subtiri sa fie interzise.
Specialistii europeni din sanatate au un proiect prin care vor ca pachetele de tigari sa nu se mai deosebeasca dupa marca sau ambalaj, iar tutunul sa miroase si sa aiba gust de tutun, nu si arome. Toate acestea, pentru a descuraja viciul in randul tinerilor.
Eliminarea tigarilor cu arome, a celor cu capsula si a tigaretelor de tip "slim" sau "super-slim" ar putea sa devina posibila de anul viitor, daca proiectul Comisiei Europene va fi aprobat.
"Consumatorii nu trebuie abuzati. Este necesar ca produsele din tutun sa aiba aspectul si gustul tutunului, nu sa fie ca niste pachete de bomboane cu gusturi diferite sau ca niste parfumuri. Aceasta propunere vegheaza ca ambalajele si aromele sa nu poata fi utilizate ca argument de vanzare", spune Tonio Borg, comisarul pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor.
In fata unei asemenea decizii, unii dintre tinerii fumatori au un raspuns pe placul autoritatilor de la Bruxelles: "Mai bine ma las de fumat decat sa fumez din alea groase. Nu-mi convine sa le interzica, mai bine ma las", spun acestia.
Statele vor avea dreptul sa interzica aparitia marcilor pe pachetul de tigari, dupa modelul introdus deja de Australia. In plus, avertismente despre cat de daunator este fumatul ar urma sa ocupe 75% din suprafata pachetului.
Producatorii de tutun sustin ca daca s-ar interzice tigarile slim, super slim si menthol, s-ar pierde la bugetul statului 840 de milioane de euro in fiecare an, bani veniti din accizele si taxe.
Anual, in Europa mor 700.000 de oameni din cauza afectiunilor provocate de tutun. Ministerul Sanatatii de la noi nu a luat inca o decizie, dar trebuie sa anunte Comisia Europeana pana pe 4 martie care este pozitia Romaniei in aceasta problema.
Pentru a fi adoptata, directiva ar trebui votata de 14 state din cele 27 ale Uniunii. Spania, Italia, Grecia, Polonia si Bulgaria au anuntat deja ca nu vor o astfel de masura.