Doctorii se cearta cu CNAS pe tema cardului de sanatate, asiguratii sufera. "Ma plimb pe ger, de abia mai respir"
A iesit scandal mare intre medicii de familie si cei de la ''Casa Nationala de Asigurari de Sanatate''.
Desi cardul national de sanatate este obligatoriu prin lege din luna februarie la orice consultatie, doctorii anunta ca NU vor sa distribuie oamenilor cele peste un milion de documente. In plus, refuza sa le inscripitioneze. Asadar se anunta un nou blocaj.
In scandalul dintre doctori si Casa de Sanatate, asiguratii sunt cei pusi pe drumuri. Domnul Anton, bolnav de astm, a umblat pe la mai multe institutii sa intrebe de unde sa isi ia documentul.
''Ma plimb pe ger, vedeti ca abia respir. Medicul de familie zice sa nu-i aglomeram, ca ei nu se ocupa de birocratie", a spus barbatul.
95 la suta dintre asigurati si-au primit cardurile nationale de sanatate prin posta, dar 1 milion inca asteapta aceste documente. Cum medicii refuza sa distribuie aceste acte, acum cei de la CNAS trebuie sa gasesaca o solutie, mai ales ca din 1 februarie, teoretic, cardul este obligatoriu.
Cei de CNAS spun ca fiecare doctor are de distribuit in medie 100 de carduri, iar in unele judete, cum ar fi Harghita, cateva zeci, asa ca efortul este minim. Medicii sunt de neclintit. Sustin ca ei doar vor activa cardul, dar nu vor inscriptiona pe CIP datele medicale, pentru ca acestea se vor regasi oricum si in dosarul electronic.
"Adica introduci cardul si automat se deschide dosarul electronic, altfel ce rost are sa chem pacientul sa plateasca rh-ul si grupul sanguin, sa le fac sa se intoarca, eu sa le inscriptionez", spune Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.
"Este obligatia medicului de familie de a inscriptiona. Nu ne gandim la sanctiuni, vom gasi solutia de comun acord", a spus Vasile Ciurcea, presedintele CNAS.
Desi legea spune ca documentul este obligatoriu din februarie, termenul a fost prelungit pana in mai. Cardul ramane insa doar o componenta a platformei informatice si va confirma prezenta asiguratului care cere un serviciu medical. Din platforma fac parte reteta electronica si dosarul electronic. Dosarul, adica acel fisier alocat fiecarui asigurat, este deocamdata optional. In el va fi trecut istoricul medical al pacientului, util in caz de urgenta sau la internare.Toate ar trebui interconectate cu furnizorii medicali de servicii.