Ce ii mai deranjeaza pe romani la cardul de sanatate. "Citit invers inseamna drac" si "e sfarsitul Bibliei", printre plangeri

28-10-2014 17:48


La o luna de cand romanii primesc acasa cardurile nationale de sanatate, au inceput sa apara si primele probleme.

Maicutele de la o manastire din Neamt le-au refuzat in cauza cip-ului care, spun ele, permite introducerea datelor posesorului intr-un sistem informatic de supraveghere. Altii le-au returnat pentru ca, citit invers, cuvantul card inseamna "DRAC". Dincolo de aceste situatii singulare, toti cei care NU vor avea documentul nu vor putea fi tratati anul viitor daca nu au o urgenta.

Chiar daca nu le-au vazut niciodata, 41 de maici de la manastirea Dobru, din judetul Neamt, au refuzat cardurile de sanatate aduse de postas.

"Uitati, are un cip unde sunt stocate datele, probleme de sanatate, avem dreptul la intimitate", spune maicutele.

Maicutele apartin de Biserica Crestina Rusa de rit vechi din Romania si nu de Biserica Ortodoxa Romana. Deja au cerut casei judetene de sanatate sa gaseasca o modalitate pentru ca ele sa poate beneficia totusi de servicii medicale, de anul viitor, si fara card.

Altfel, la o luna de cand a inceput distribuirea cardurilor, la casele de asigurari curg sesizarile cu tot felul de nemultumiri.

"Ce inseamna card? Cititi-l invers si inseamna drac"

"Nu primim cip-ul cu card, e sfarsitul Bibliei "

"Datele noaste sunt introduse in masina Diavolului"

Vizavi de asemenea probleme si casa nationala face precizari ferme.

"Si cardurile bancare au chip, si SIM-ul la telefon, sunt sigure, nu vedem nicio problema", explica Mihaela Tanase, purtator de cuvant al CNAS.

In ultima luna, 5,5 milioane de romani au primit cardul national de sanatate iar alte 4,5 milioane de documente sunt prelucrate de catre Posta Romana. Cert este ca in acelasi timp, sute de carduri se returneaza la casa de sanatate pentru ca ele au fost eliberare pe numele unor persoane decedate

Cardul national va fi obligatoriu din 2015 si face dovada ca posesorul este asigurat. In el fiecare cetatean isi va putea trece optional rhul, grupa de singe, eventualele alergii, bolile cronice si dorinta de a fi donator de organe. Fara card, pacientul nu va mai fi tratat si nu va mai primi reteta decat daca reprezinta o urgenta.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO