Patru oameni au o șansă să trăiască. Familia unui tânăr în moarte cerebrală îi salvează
Șansă la viață pentru patru români aflați în suferință a fost hotărâtă, indirect, de rudele unui tânăr de 28 de ani din Oradea, aflat în moarte cerebrală.
Familia a fost de acord să doneze organele bărbatului, iar cordul, ficatul și rinichii au fost prelevati la Târgu Mureș.
În scurtă vreme, un bărbat de 36 de ani aflat pe lista de așteptare de doi ani a putut fi operat și a primit o inima nouă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În doar patru zile, este cel de al doilea transplant de inima din România, după cazul adolescentului-donator.
Cel care a primit inima, un bărbat de 36 de ani, spune că a început să aibă probleme de sănătate din 2012. Doi medici i-au spus apoi că numai un transplant de cord îl poate salva.
Cu speranțe mari, joi seară, a fost adus cu ambulanța din Suceavala Institutul de boli cardiovasculare și transplant din Târgu Mureș.
Intervenția extrem de complicată a durat cinci ore și jumătate.
Prof. conf. dr. Horațiu Suciu, șef clinică chirugie cardiovasculară: „Am reușit să salvăm viața unui pacient în vârstă de 36 de ani. Îl avem în evidență din 2012, de la vârsta de 28 de ani cu insuficiență cardiacă progresivă. A venit un cord foarte bun care s-a comportat foarte bine.”
Deși donatorul este din Oradea, prelevarea organelor s-a făcut la Târgu Mureș, pentru că zborurile au fost restricționate în toată țara din cauza ceții.
Inima nu putea fi transportată decât cu avionul sau elicopterul și în maximum patru ore de la prelevare trebuie transplantată. Așa că s-a luat decizia transportării donatorului cu ambulanța.
Mariana Negoiță, purtător de cuvânt Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș: „Mai multe echipe de medici au prelevant cordul, ficatul și rinichi de la un donator aflat în moarte cerebrală.”
Dan Enache, medic Institutul de Transplant Rinichi Cluj Napoca: „A fost transporat la Târgu Mureș din cauza condițiilor meteo nefavorabile și s-a transportat donatorul aici, totul a decurs în condiții bune”.
Dr. Lungu Vasile, medic specialist chirurgie generală: „Am prelevat ficatul și acum va merge la București pentru transplant, operația a decurs normal si acum ne grăbim că trebuie să mergem la aeroport”
Ficatul și rinichii sunt transplantați tot vineri pacienților compatibili. Listele de așteptare sunt lungi, spun specialiștii.
Prof. conf. dr. Horațiu Suciu , șef clinică chirugie cardiovasculară: „Din păcate, uneori pierdem din pacienți și alții se adaugă, aceste afecțiuni au o prevalență din ce în ce mai mare și putem observa un număr tot mai mare de pacienți tineri care se prezintă cu evoluție cardiacă.”
Este al doilea transplant de inimă făcut la Târgu Mureș în acest an.