Primul transplant de cord din 2020: O femeie de 40 de ani din Suceava a primit inima unui adolescent
A fost o luptă contracronometru la spitalul din Târgu Mureș. O femeie de 40 de ani, cu probleme grave de inimă, a primit încă o şansă la viaţă, după ce familia unui adolescent din Galaţi, aflat în moarte cerebrală, a decis să doneze organele.
Au fost prelevate ficatul, rinichii, plămânii şi inima. Din cauza condiţiilor meteo, inima a ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, cu elicopterul şi mai apoi cu o ambulanţa.
Inima a fost prelevată la spitalul de neurochirurgie din Iaşi . Donatorul este un adolescent de 15 ani care a suferit un atac cerebral în urma unei malformaţii. Părinţii acestuia au fost de acord cu donarea mai multor organe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Radu Bălău, medic: "Donorul a fost un pacient de 15 ani, cu anevrism cerebral rupt, în moarte cerebrală. A fost o echipă multiplă, s-a recoltat cord, plămân, rinichi, ficat. Intervenţia a decurs fără evenimente. Receptorul are 40 de ani şi are acum o inimă cu 25 de ani mai tânără."
Drumul a fost unul lung şi asta din cauza condiţiilor meteo nefavorabile care nu au permis elicopterului SMURD să ajungă la spitalul din Târgu Mureş. Aparatul a aterizat pe o pârtie din Harghita, de unde inima a fost preluată de o ambulanţa şi transportată la Târgu Mureş .
Prof. conf. dr. Horaţiu Suciu, chirurg cardiovascular: "Timpul a fost destul de lung, a fost un efort mare. MAI a asigurat un transport mixt, cordul a ajuns în două ore şi jumătate şi ne am încadrat în timp."
Cea care a primit inima, este o femeie de 40 de ani din Suceava, care se afla pe lista de aşteptare a institutului timp de un an. Intervenţia a durat 3 ore.
Prof. conf. dr. Horaţiu Suciu, şef chirurgie cardiovasculară: "Gândurile merg şi spre familia donatorului care a pierdut un copil şi îmi dau seama prin ce trec. Poate o uşoară alinare este aceea că inima copilului va bate încă mult timp, pentru că transplantul a fost o reuşită."
A fost primul transplant de cord din România din acest an. Din nefericire, spun specilastii, numărul intervenţiilor este foarte mic. Anul trecut au avut loc 6 transplanturi de inimă, însă pe lista de aşteptare sunt peste 100 de pacienţi.