Primul transplant de cord din 2020: O femeie de 40 de ani din Suceava a primit inima unui adolescent


Ultimul update: Marti 14 Ianuarie 2020 10:14
Data publicarii: Marti 14 Ianuarie 2020 08:06
Categorie: Stiri Sanatate

A fost o luptă contracronometru la spitalul din Târgu Mureș. O femeie de 40 de ani, cu probleme grave de inimă, a primit încă o şansă la viaţă, după ce familia unui adolescent din Galaţi, aflat în moarte cerebrală, a decis să doneze organele.

Au fost prelevate ficatul, rinichii, plămânii şi inima. Din cauza condiţiilor meteo, inima a ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, cu elicopterul şi mai apoi cu o ambulanţa.

Inima a fost prelevată la spitalul de neurochirurgie din Iaşi . Donatorul este un adolescent de 15 ani care a suferit un atac cerebral în urma unei malformaţii. Părinţii acestuia au fost de acord cu donarea mai multor organe.

Radu Bălău, medic: "Donorul a fost un pacient de 15 ani, cu anevrism cerebral rupt, în moarte cerebrală. A fost o echipă multiplă, s-a recoltat cord, plămân, rinichi, ficat. Intervenţia a decurs fără evenimente. Receptorul are 40 de ani şi are acum o inimă cu 25 de ani mai tânără."

Drumul a fost unul lung şi asta din cauza condiţiilor meteo nefavorabile care nu au permis elicopterului SMURD să ajungă la spitalul din Târgu Mureş. Aparatul a aterizat pe o pârtie din Harghita, de unde inima a fost preluată de o ambulanţa şi transportată la Târgu Mureş .

Prof. conf. dr. Horaţiu Suciu, chirurg cardiovascular: "Timpul a fost destul de lung, a fost un efort mare. MAI a asigurat un transport mixt, cordul a ajuns în două ore şi jumătate şi ne am încadrat în timp."

Cea care a primit inima, este o femeie de 40 de ani din Suceava, care se afla pe lista de aşteptare a institutului timp de un an. Intervenţia a durat 3 ore.

Prof. conf. dr. Horaţiu Suciu, şef chirurgie cardiovasculară: "Gândurile merg şi spre familia donatorului care a pierdut un copil şi îmi dau seama prin ce trec. Poate o uşoară alinare este aceea că inima copilului va bate încă mult timp, pentru că transplantul a fost o reuşită."

A fost primul transplant de cord din România din acest an. Din nefericire, spun specilastii, numărul intervenţiilor este foarte mic. Anul trecut au avut loc 6 transplanturi de inimă, însă pe lista de aşteptare sunt peste 100 de pacienţi.

O nouă lege pentru transplanturi.
Moment istoric pentru SUA. A avut loc primul transplant cu o inimă care încetase să bată
Medicul Radu Zamfir a fost numit consilier onorific al ministrului de Interne, Marcel Vela
VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47