Românii, derutaţi de analizele medicale. "La spital era rău, la privat a ieşit ce era"


Ultimul update: Duminica 02 Februarie 2020 19:42
Data publicarii: Duminica 02 Februarie 2020 00:00
Categorie: Stiri Sanatate

Îmbătrânirea populației, virușii, dar și nemulțumirea pacienților care trebuie să aștepte și câteva săptămâni ca să își facă analize decontate de stat au umplut conturile firmelor private din domeniu.

Un studiu de specialitate arată că numărul laboratoarelor a crescut de la 1.000 la aproape 4.000 în ultimul deceniu în România, iar sumele rulate sunt de ordinul miliardelor de lei.

Studiul realizat de o companie de consultanță arată că numărul firmelor care oferă servicii în domeniul sănătății a urcat de la 1.103 în 2010 la 3.713 în 2018. Afacerile acestora au crescut de aproape patru ori în același interval, iar anul acesta ar putea atinge nivelul de 2,5 miliarde de lei.

Același document pune fenomenul pe seama îmbătrânirii populației sau al virusurilor, însă medicii spun că și ei cer analize din ce în ce mai detaliate pentru a da un diagnostic exact.

Carmen Bunu, medic: „Paleta de investigații este extrem de largă și se îmbogățește în permanență. Medicii știu să ceară investigații tot mai fine și mai apropiate de diagnostic”.

Deși o mare parte din analize sunt decontate de Casa națională de asigurări de sănătate, mulți români aleg clinicile private.

Femeie: „De cele mai multe ori nu sunt fonduri, dacă sunt fonduri vor fi peste 2-3 luni. Îți faci o programare, dacă prinzi loc bine, dacă nu iarăși bine, te descurci”.

Mai multe laboratoare nu însemană neapărat și analize lămuritoare.

Pacientă: „De la spital am luat un rezultat, de la privat altul. De la spital era rău, la privat a fost exact ce era. Ieșeam cu scleroză multiplă de la spitalul mare. Și eu aveam cu totul altceva. Făcusem un mic accident vascular.”

Iuri Stan, manager centru medical particular: „Mai sunt laboratoare care lucrează pe o dotare mai veche, unde poate apărea greșeala umană: pipetare, timpi, reactivi.”

Românii își fac deseori, din păcate, analize din proprie inițiativă, spun medicii.

Dr. Ionuț Nistor, medic-primar nefrolog:
„Acest diagnostic greșit, undeva la 30% din perspectiva datelor științifice, ar putea fi redus dacă testarea se face sub o recomandare medicală”.

Laboratoarele au obligația să-și testeze eficiența. Foarte importanți sunt și reactivii folosiți.

Dr. Liviu Stafie, DSP Iași: „Sunt obligate să se controleze intern, dar și extern și între ele, pentru a-și compara rezultatele analizelor. De asemenea, reactivii care sunt folosiți trebuie să fie autorizați pentru punere pe piață și să nu fie expirați”.

Toate laboratoarele de analize medicale trebuie să fie acreditate RENAR, organism internațional care atestă respectarea standardelor din domeniu.

VIDEO PROTVPLUS.RO