Romania, singura tara din lume, dupa Vietnam, care a blocat programul de transplant de cord
Dupa ce ne-a laudat pentru cresterea neasteptata a numarului de transplanturi, reprezentantul OMS i-a atras atentia ministrului ca intarzierile in finantarea operatiilor vor strica rapid tot ce s-a construit in ultimele luni.
"Desi familiile accepta cu marinimie si prelevarea plamanilor si a inimii, voi le aruncati la gunoi", a spus profesorul Francis Delmonico.
Romania este singura tara din lume, dupa Vietnam, care a avut un program functional de transplant de cord, pe care in loc sa-l dezvolte, l-a blocat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
9 APRILIE 2013
Pentru ca nu se face transplant de plamani in tara, statul e obligat sa plateasca interventia peste hotare. Cu dosarul deja depus la minister, Adrian, aflat in ultimul stadiu al bolii, a plecat la clinica AKH din Viena.
"Starea sanatatii lui nu permite o intarziere birocratica. Copilul meu trebuie sa aiba un tata si depindem noi toti, ca familie, ca viitor, de el", spune sotia Anca Popa.
Familia Popa a cheltuit la Viena 1500 de euro, bani care probabil nu vor fi decontati.
Adrian este apt pentru transplant bipulmonar si va intra pe lista de asteptare activa indata ce statul va vira in contul spitalului suma de 120.000 de euro.
Intre timp, starea bolnavului s-a agravat, iar medicii lui au cerut Ministerului urgentarea procedurilor. Se intampla acum o luna.
"Mi se raspunde ca trebuie sa asteptam suplimentarea bugetului pentru tratament in strainatate. Asta s-ar putea sa il coste viata", a continuat sotia.
Despre drame precum cele traite de aceasta familie au fost informati si oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
"Temerea noastra este ca guvernul nu va sustine tratamentele. Si nu e o terapie experimentala sau extrema. Transplantul e o rutina in toata lumea si are beneficii clare. Exista un fel de obstacole care pot duce la intreruperea programului si ar fi mare pacat", a continuat Francis Delmonico, consilier O.M.S. Transplant.
Si faptul ca nu folosim inimile viabile e de neinteles pentru oficialii straini. In afara de Romania, o singura tara din lume a avut si apoi a intrerupt transplantul de cord din motive de finantare, Vietnam.
Doctorii de la Targu Mures, unde Institului Inimii nu mai are, dupa doi ani de la inchidere, nici aparate si nici personal, confirma efectele.
"Sunt urgente, mor pe lista de asteptare. Eu astept sa vina cineva si sa spuna ca a fost sa dea un argument, ca a fost decizia buna", spune doctorul Horatiu Suciu, sef clinica.
Reluarea programului ar putea da o speranta celor 200 de bolnavi de pe lista de transplant. Ministrul a precizat insa acum o luna ca reluarea programului de transplant de cord la Targu Mures nu e prioritara.
Ministerul Sanatatii nu a comentat discutiile dintre Eugen Nicolaescu si reprezentantul OMS.
Din cauza ca transplantul a fost amanat, Adrian Popa are nevoie vitala de un tratament de mentinere, care costa 7.000 de lei pe luna si nu este decontat de Casa de Asigurari.
Toti cei care vor sa il ajute sunt rugati sa faca donatii in contul:
RO57BUCU262900452511RO95, banca Alpha Bank, sucursala Mosilor
Titular: Popa Adrian Gheorghe
Un baietel de 4 ani va avea astfel mai multe sanse sa creasca alaturi de tatal lui.