Romania, singura tara din lume, dupa Vietnam, care a blocat programul de transplant de cord

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ce ne-a laudat pentru cresterea neasteptata a numarului de transplanturi, reprezentantul OMS i-a atras atentia ministrului ca intarzierile in finantarea operatiilor vor strica rapid tot ce s-a construit in ultimele luni.

"Desi familiile accepta cu marinimie si prelevarea plamanilor si a inimii, voi le aruncati la gunoi", a spus profesorul Francis Delmonico.

Romania este singura tara din lume, dupa Vietnam, care a avut un program functional de transplant de cord, pe care in loc sa-l dezvolte, l-a blocat.

9 APRILIE 2013

Pentru ca nu se face transplant de plamani in tara, statul e obligat sa plateasca interventia peste hotare. Cu dosarul deja depus la minister, Adrian, aflat in ultimul stadiu al bolii, a plecat la clinica AKH din Viena.

Citește și
medici, hol spital
Romania a devenit un "model medical" pentru OMS. Numar record de transplanturi in acest an

"Starea sanatatii lui nu permite o intarziere birocratica. Copilul meu trebuie sa aiba un tata si depindem noi toti, ca familie, ca viitor, de el", spune sotia Anca Popa.

Familia Popa a cheltuit la Viena 1500 de euro, bani care probabil nu vor fi decontati.

Adrian este apt pentru transplant bipulmonar si va intra pe lista de asteptare activa indata ce statul va vira in contul spitalului suma de 120.000 de euro.

Intre timp, starea bolnavului s-a agravat, iar medicii lui au cerut Ministerului urgentarea procedurilor. Se intampla acum o luna.

"Mi se raspunde ca trebuie sa asteptam suplimentarea bugetului pentru tratament in strainatate. Asta s-ar putea sa il coste viata", a continuat sotia.

Despre drame precum cele traite de aceasta familie au fost informati si oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Temerea noastra este ca guvernul nu va sustine tratamentele. Si nu e o terapie experimentala sau extrema. Transplantul e o rutina in toata lumea si are beneficii clare. Exista un fel de obstacole care pot duce la intreruperea programului si ar fi mare pacat", a continuat Francis Delmonico, consilier O.M.S. Transplant.

Si faptul ca nu folosim inimile viabile e de neinteles pentru oficialii straini. In afara de Romania, o singura tara din lume a avut si apoi a intrerupt transplantul de cord din motive de finantare, Vietnam.

Doctorii de la Targu Mures, unde Institului Inimii nu mai are, dupa doi ani de la inchidere, nici aparate si nici personal, confirma efectele.

"Sunt urgente, mor pe lista de asteptare. Eu astept sa vina cineva si sa spuna ca a fost sa dea un argument, ca a fost decizia buna", spune doctorul Horatiu Suciu, sef clinica.

Reluarea programului ar putea da o speranta celor 200 de bolnavi de pe lista de transplant. Ministrul a precizat insa acum o luna ca reluarea programului de transplant de cord la Targu Mures nu e prioritara.

Ministerul Sanatatii nu a comentat discutiile dintre Eugen Nicolaescu si reprezentantul OMS.

Din cauza ca transplantul a fost amanat, Adrian Popa are nevoie vitala de un tratament de mentinere, care costa 7.000 de lei pe luna si nu este decontat de Casa de Asigurari.

Toti cei care vor sa il ajute sunt rugati sa faca donatii in contul:

RO57BUCU262900452511RO95, banca Alpha Bank, sucursala Mosilor

Titular: Popa Adrian Gheorghe

Un baietel de 4 ani va avea astfel mai multe sanse sa creasca alaturi de tatal lui.
 

Citește și...
Adriana Stere, premiata de OMS si ANT pentru campania
Adriana Stere, premiata de OMS si ANT pentru campania "Exista viata dupa moarte"

Corespondentul Stirilor Pro TV Adriana Stere a primit diploma de onoare pentru contributia deosebita adusa la dezvoltarea activitatii de transplant de organe, tesuturi si celule prin campania "Exista viata dupa moarte".

Romania a devenit un
Romania a devenit un "model medical" pentru OMS. Numar record de transplanturi in acest an

Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste ca suntem tara cu cel mai rapid progres al listelor de asteptare pentru transplant, din toata Uniunea Europeana.

Recomandări
Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului
Negocieri strânse între PSD și PNL pentru ministere, cu trei luni înainte de a se roti la șefia guvernului

Cu trei luni înainte de a se roti la şefia guvernului, PSD şi PNL au început discuţiile despre cum îşi vor împărţi ministerele. Liberalii nu vor să cedeze justiţia, dar ar vrea să preia finanţele şi transporturile.

Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale
Rușii au atacat în valuri de-a lungul frontului cu Ucraina. Ce ar plănui să facă până la sosirea tancurilor occidentale

Fostul premier britanic Boris Johnson spune că Vladimir Putin l-ar fi amenințat că poate fi ucis de o rachetă când au vorbit la telefon chiar înainte de invadarea Ucrainei.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri

Apar detalii despre accidentul provocat de o ploaie înghețată, pe autostrada A1, în județul Sibiu, în urma căruia a murit un bărbat de 48 de ani.