Romania a devenit un "model medical" pentru OMS. Numar record de transplanturi in acest an
Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste ca suntem tara cu cel mai rapid progres al listelor de asteptare pentru transplant, din toata Uniunea Europeana.
Profesorul Francis Delmonico, seful catedrei de transplant de la Universitatea Harvard, subliniaza ca schimbarea de mentalitate si implicarea medicilor au fost cu totul neasteptate, pentru ca vin dupa ani buni, in care numele din registre dispareau, pentru ca pacientii mureau inainte sa primeasca un organ salvator.
Stefi este dovada ca romanii nu mai sunt condamnati sa moara in spitale, asteptand un organ care nu vine la timp.
La o luna de cand a primit un ficat sanatos, doar cicatricea mai sugereaza ca aceasta fetita a suferit cati altii intr-o viata intreaga.
Adriana Bendea, mama:
"Poate ca Dumnezeu si-a intors catre ea fata, pentru ca erau momente in care ma suparam si intrebam: De ce? De ce noua, de ce ei? Am primit un semn ca lucrurile se pot schimba si in bine."
Mentalitatea este cea care s-a schimbat dramatic in bine, incepand cu luna februarie.
In trei luni si jumatate, de cand ProTV a reinceput campania "Exista viata dupa moarte", s-au facut 57 de prelevari multiorgan, fata de 65, in tot anul trecut.
Francis Delmonico, consilier OMS: "Suntem aici ca sa sarbatorim un succes extraordinar. Pe drum dinspre aeroport am aflat ca in ultimele luni ati avut 50 si ceva de donatori...59... e o realizare fantastica, cand compari cu timpul cand erau atat de putini donatori''.
Asadar, din codasii Europei, unde bolnavii stateau in asteptare 4-5 ani, suntem priviti drept autorii unui model medical.
Avem 250 de transplanturi pe care - financiar - sistemul le-a suportat cu greu.
Dar care s-au facut transparent, iar familiile au capat incredere ca acceptul de prelevare ii va ajuta pe cei care au nevoie mai mult.
Cutremurata de vestea pierderii singurului ei copil, un baietel de 2 ani, o mama a pus iubirea de semeni mai presus de propria durere.
Ana Maria Constantin: "Asta i-a fost destinul lui... sa salveze alte vieti... Mi-am dat seama ca sunt foarte multi copii bolnavi, care au o sansa prin asta. El fiind un copil sanatos i-ar fi putut insanatosi si pe ei. Chiar l-am auzit - poate acum pare o nebunie - l-am auzit razand. Si il visez fericit si stiu ca e fericit."
Strainii vor sa stie acum care este "modelul romanesc" in transplant, desi omenia si mobilizarea medicilor nu pot fi predate.
Ar avea in schimb oficialii nostri ceva de invatat de la straini: atunci cand ceva chiar functioneaza in sistem, sprijinul financiar trebuie sa fie imediat.