România a fost acceptată în platforma europeană care permite schimbul trans-frontalier de organe
România face un pas extrem de important, în materie de transplant. Am fost acceptați în platforma europeană care permite schimbul trans-frontalier de organe.
Vestea vine după ce „Agenția Națională de Transplant” a încheiat un acord cu Bulgaria, în urma căruia 5 români au fost salvați după ce au primit rinichi și ficat din țara vecină.
Andrei are doar 18 ani și este unul dintre românii salvați de un rinichi adus din Bulgaria.
„Mă simt un alt om acum şi mi s-a dat o nouă şansă la viaţă”, spune Andrei.
În aceeași rezervă, în patul vecin, l-am găsit pe Gheorghe Nimara. Sunt 20 de ani de când suferă. Șansa lui a venit tot din Bulgaria.
„Nu mă așteptam, nu mai aveam speranțe, mulțumesc din suflet familiei care a fost de acord să semneze să doneze și pentru noi. O să încep și eu o viață că tot omul”, spune Gheorghe.
În doar câteva luni, organele a 3 pacienți bulgari aflați în moarte cerebrală au fost prelevate și aduse în România. Doi rinichi au ajuns la Iași, dar nu au fost transplantați pentru că nu s-a gasit niciun bolnav compatibili. Însă alți 4 rinichi și un ficat au fost transplantați la Institutul Fundeni. Au fost salvate astfel 5 vieți.
Dureros este că anul acesta în România au fost doar 45 de donatori în moarte cerebrală.
„Secțiile ATI pline de Covid pentru diverse afecţiuni, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, traumatismele sau tumorile neurocerebale care pot duce la ceea ce se numeşte moarte cerebrală. Aceşti pacienţi nu au mai putut să mai fie menţinuţi în ATI dacă au ajuns cumva acolo pentru moarte cerebrală. Diagnosticul de moarte cerebrală a ajuns o raritate în România. Un bilanţ a ceea ce s-a întâmplat anul acesta şi anul trecut, a scăzut activitatea la mai puţin de jumătate”, a explicat prof. de. Ionel Sinescu.
Pentru a crește numărul de transplanturi, România va intra în FOEDUS - o platformă care permite schimbul de organe între 18 țări din Europa. Franța, Italia și Spania sunt câteva dintre ele.
În plus, șeful Agenției Naționale de Transplant vrea să schimbe legislația și să pregătescă doctori care să preleveze organe de la pacienții aflați în stop cardio respirator, atunci când aceștia nu răspund manevrelor de resuscitare. Va fi în continuare nevoie de acordul familiei.
În ceea ce privește transplantul de plămâni, dr. Radu Zamfir spune că, în urma unui acord cu Italia, 5 români au fost acceptați pe liste din peninsulă și sunt acum în evaluare pentru a primi un organ sănătos.
Anul acesta s-au făcut doar 128 de transplanturi deși pe listele de așteptare sunt mii de bolnavi.