Protocol între România și Bulgaria. Trei români au o șansă la viață după ce au primit organe de la o pacientă din Bulgaria

Ultima actualizare: 11-11-2021 23:43

O veste bună vine din domeniul transplantului. 3 români au acum o șansă la viață după ce au primit organe de la o pacientă din Bulgaria, aflată în moarte cerebrală. Intervențiile au fost făcute grație unui protocol semnat de România și țara vecină.

Rinichii și ficatul au fost deja transplantați, iar bolnavii care au fost operați sunt la recuperare în secțiile de terapie intensivă.

O femeie de 55 de ani din Bucureşti este pacienta care a primit ficatul din Bulgaria. Medicii de la Institutul Fundeni din capitală au intrat cu ea în sala de operaţie imediat ce analizele au arătat că este compatibilă.

Câteva ore mai târziu, în acelaşi spital, un bărbat de 38 şi altul 39 de ani, primeau câte un rinichi, prelevat de la aceeaşi donatoare din Bulgaria.

Intervenţiile medicale s-au desfăşurat fără probleme, iar acum cei 3 pacienţi sunt îngrijiţi la terapie intensivă.

Guenadiy Vatachki, chirurg specialist IC Fundeni: ''Prelevarea s-a făcut în spitalul din Velikotarnovo şi a durat aproximativ 3 ore. Organele au fost prelevate de la o femeie de 48 de ani care suferise în AVC. Au fost aduse cu ambulanţa prin vamă.”

Acest lucru a fost posibil după ce România şi Bulgaria au semnat un protocol de colaborare în domeniul donării şi transplantului de organe. Fiecare ţară îi poate trimite organe celeilalte dacă niciun pacient de pe lista proprie de aşteptare nu este compatibil.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant a mulţumit rudelor donatoarei din Bulgaria.

Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant: ”Acest lucru a fost posibil la capătul a doi ani de efort susţinut, prin care s-a finalizat un acod intre Agenţia națională de transplant şi Agenţia similară din Bulgaria, acest acord însemnând schimbul transfrontalier de organe şi schimbul de experiență în domeniul transplantului".

Protocolul încheiat intre România şi Bulgaria este valabil 3 ani, cu posibilitatea de prelungire. Ţara noastră a mai încheiat acorduri similare cu Italia şi Moldova. Anul acesta la nivel naţional s-au efectuat 44 de intervenţii de transplant de ficat, 130 de rinichi, 3 de inimă şi una pentru plămâni. 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO