Trei vieţi salvate după prelevarea rinichilor şi a ficatului de la un bărbat de 77 de ani
Un bărbat de 77 de ani a salvat trei vieți după moarte. Deși avea o vârstă mai înaintată, rinichii și ficatul său au mers la niște pacienți mai tineri, care aproape își pierduseră speranța.
Cât a trăit, bărbatul a fost foarte darnic și i-a ajutat mereu pe cei sărmani, așa că familia a vrut ca și după moarte să mai facă un gest de omenie.
Bărbatul, de loc din Târgu Mureș, a suferit un atac cerebral. Medicii au făcut tot posibilul că să îl salveze, dar a intrat în moarte cerebrală. Cu toate că avea 77 de ani, doctorii au considerat că organele sale ar putea să salveze alte vieți. Rudele au fost de acord pe loc.
Dr. Oana Pitea, medic ATI: "Este un gest plin de umanitate. Faptul că a salvat mai multe vieți este una dintre cele mai importante misiuni pe care pacientul le-a avut la sfârșitul vieții".
Pe listele de așteptare s-au găsit imediat pacienți compatibili.
Mariana Negoiță, purtător de cuvânt SCJU Târgu Mureș:
"Rinichii au fost trimiși la Insitutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, iar ficatul a fost trimis la Insitutul Clinic Fundeni pentru a salva viața altor persoane".
Doi pacienți de 68 și 65 de ani vor scăpa de ședinele chinuitoare de dializă. Ficatul a ajuns la un bărbat de 52 de ani care era în stare foarte gravă.
Dr. Doina Hrehoreț, medic primar chirurgie și transplant hepatic Fundeni: "Dacă acum trei ani a fost operat doar de o leziune unică, deci doar de o tumoră pe ficat, la foarte scurt timp s-a constatat că boala a explodat. Practic, tot ficatul era plin de tumori. Toate aceste eforturi sunt recompensate în dimineața aceasta. Starea lui este foarte bună, ficatul funcționează foarte bine".
Soția pacientului: "A fost ca o binecuvântare că a reușit să facă acest transplant. Gândul nostru este numai acolo și îl așteptăm acasă să se facă bine".
Prelvarea de la un donator în vârstă este mai dificilă, dar câtă vreme persoana a avut o viață echilibrată, organele sale pot însemna o nouă șansă pentru alți bolnavi, chiar și mai tineri.
Dr. Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant: "Un om, dacă duce o existență echilibrată, organele lui pot să aibă o vârstă mai fragedă decât vârstă lui cronologică.
Prelevarea și translpantul se realizează ceva mai greu, printre altele și datorită îmbătrânirii vaselor sanguine. Aceste vase suferă un proces accelerat de degradare".
În urma cu câțiva ani, în Romania a mai fost un donator în vârstă de 82 de ani ale cărui organe au salvat, la fel, pacienți mai tineri.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, transplant, rinichi, ficat, fundeni, organe, vieti salvate,
Dată publicare:
19-11-2021 19:45