OMS anunta ca virusul Zika "se extinde exploziv". Situatia la zi: cel putin 20 de tari din toata lumea au inregistrat cazuri

×
Codul embed a fost copiat

Este avertismentul cercetatorilor americani, care au cerut Organizatiei Mondiale a Sanatatii sa ia masuri de actiune rapida, pentru ca ar putea trece ani pana cand sa existe un vaccin.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va convoca un comitet de urgenta la 1 februarie pentru a stabili masurile ce vor fi luate la nivel international ca urmare a raspandirii virusului Zika, considerat drept cauza responsabila de leziuni ale creierului la bebelusi nascuti in Brazilia, a anuntat joi, la Geneva, directorul OMS, Margaret Chan.

Potrivit lui Margaret Chain, boala a trecut de la o amenintare usoara la una de ''proportii alarmante'', iar comitetul de urgenta va ajuta la determinarea unui nivel adecvat al raspunsului international si a prioritatilor de cercetare legata de aceasta maladie, relateaza Reuters.

Expertii OMS vor urma sa decida daca epidemia constituie ''o urgenta de sanatate publica de nivel international''.

Citește și
voluntari din Brazilia, lupta impotriva raspandirii bolii ZIka
Zika, boala din cauza careia copiii se nasc cu capul prea mic, a ajuns in 6 tari europene. Ce pericole exista pentru Romania
O adolescentă a fost vândută de tatăl ei unor bărbaţi care-şi căutau „neveste”. Reacția polițiștilor când fata le-a cerut ajutorul

''Virusul a fost detectat anul trecut in regiunea Americilor, unde se raspandeste intr-o maniera exploziva'', a mai declarat sefa OMS, in timpul unei reuniuni de informare a reprezentantilor statelor membre ale organizatiei.

In prezent, au fost notificate cazuri in 24 de state si teritorii in regiunea Americilor, iar nivelul de alerta este extrem de ridicat, a adaugat Margaret Chan, citata de EFE.

Potrivit unui expert al OMS, Marcos Espinal, virusul poate infecta 3-4 milioane de oameni pe continentele americane.

Maladia a ajuns si in Europa

Turistii europeni care s-au intors din America de Sud au adus deja maladia pe continentul nostru. Sunt peste 20 de cazuri in sase tari.

In tarile Americii Latine, unde au fost depistate sute de mii de cazuri de infectare cu Zika, viitoarele mame, aflate in primele luni de sarcina, sunt macinate de griji. Exista riscul ca virusul sa fie transmis la fat prin placenta, iar bebelusul se poate naste cu malformatii congenitale - in special cu un creier anormal dezvoltat.

"Au creierul afectat in diverse grade, ceea ce inseamna ca integrarea acestei generatii in societate va fi foarte complicata.” avertizeaza medicul Angela Rocha. Acesti copii vor avea nevoie de ajutor pentru tot restul vietii.

Pentru cel putin 4.200 de mame din Brazilia si pentru copiii lor, e deja prea tarziu. Tot mai multe sunt sfasiate de intrebarea daca autoritatile n-ar fi putut impiedica aceste drame.

"Oamenii reactioneaza ca si cum ar avea o boala molipsitoare. Se holbeaza la el pe strada. Imi da putere doar dragostea pe care o simt pentru el." spune o mama.

Eduardo Antonio Espinoza, vice-ministrul Sanatatii din El Salvador: "Boala nu pune in pericol viata mamei, prin urmare nu poate fi facuta o intrerupere de sarcina."

Autoritatile din sase state din America de sud le-au sfatuit pe femei sa nu ramana insarcinate in viitorul apropiat.

Scott Weaver, directorul Institutului american pentru boli contagioase: "Virusul a ajuns anul trecut in Brazilia si s-a raspandit rapid. Cred ca, pana acum, in jur de doua milioane de persoane au fost infectate."

Presedinta Braziliei a cerut Americii Latine sa se uneasca pentru combaterea virusului, care avertizeaza specialistii din epicentrul crizei, ar putea fi raspandit si de speciile cele mai comune de tantar.

"Trebuie sa luptam toti. In caz contrar, vom pierde lupta." a decretat Dilma Rousseff, presedinta Braziliei.

Echipe de medici din Brazilia si Statele Unite lucreaza la un vaccin impotriva acesti boli care nu are leac. Simptomele sunt asemanatoare gripei, fiind asadar dificil de diagnosticat.

Shannan Rossi, cercetator Universitatea din Texas:
"Nu stim la ce alte animale se poate transmite sau cat timp ramane in corpul omului."

In cel mai optimist scenariu, un vaccin ar putea fi pregatit pentru teste in doi ani, dar poate trece si un deceniu pana sa fie disponibil pe scara larga.

Avertismentul MAE pentru romani

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani asupra riscului de infectie cu Zika (ZIKV) in 28 de tari si recomanda celor care au calatorit recent in aceste zone si prezinta simptome comparabile cu cele generate de aceasta infectie sa se adreseze medicului.

Potrivit unui comunicat al MAE remis, joi, AGERPRES Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca acest virus cu transmitere locala este prezent in: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicana, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceza, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.

MAE recomanda cetatenilor romani care se afla sau doresc sa calatoreasca in zone cu transmitere locala a virusului Zika masuri de protectie personala impotriva intepaturii tantarilor (atat in incinte, cat si in exterior, mai ales pe timp de zi - cand este intervalul maxim de activitate a tantarului vector): purtarea de pantaloni lungi si bluze sau camasi cu maneca lunga, perioada de repaus sa fie asigurata in spatii prevazute cu aer conditionat sau cu plase pentru tantari, chiar si in timpul zilei.

"Cetatenii care prezinta simptome compatibile cu infectia cu virus Zika in interval de trei saptamani de la intoarcerea dintr-o zona sau tara afectata sunt sfatuiti sa se adreseze medicului si sa specifice daca au calatorit recent in astfel de zone sau tari", se precizeaza in sursa citata.

De asemenea, persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor insotite de copii mici, femeilor insarcinate (in mod special) li se recomanda sa consulte un medic sau sa se adreseze unui cabinet specializat in medicina de calatorie si boli infectioase, inainte de plecarea spre astfel de destinatii, pentru a primi recomandari atat cu privire la folosirea repelentelor, cat si a altor masuri preventive s profilactice.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta", care ofera informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de a fi alertati, in cazul in care apar situatii speciale, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!".

Articol recomandat de sport.ro
Șeful arbitrilor de la UEFA, verdict după penalty-ul controversat din Slovacia - România
Șeful arbitrilor de la UEFA, verdict după penalty-ul controversat din Slovacia - România
Citește și...
Masurile luate de unele companii aeriene ca urmare a raspandirii virusului Zika. Boala, detectata in peste 20 de tari
Masurile luate de unele companii aeriene ca urmare a raspandirii virusului Zika. Boala, detectata in peste 20 de tari

Companiile din industria turismului iau masuri ca urmare a raspandirii rapide a virusului Zika in America Latina si in Caraibe. Boala, ce prezinta risc in special pentru femeile insarcinate, a fost detectata in peste 20 de tari.
 

Zika, boala din cauza careia copiii se nasc cu capul prea mic, a ajuns in 6 tari europene. Ce pericole exista pentru Romania
Zika, boala din cauza careia copiii se nasc cu capul prea mic, a ajuns in 6 tari europene. Ce pericole exista pentru Romania

Virusul Zika, asociat cu nasterea copiilor cu microcefalie, a ajuns si pe continentul nostru. Pentru aceasta boala nu exista vaccin sau tratament. 

Panica din cauza virusului Zika, cu 7 luni inaintea Jocurilor Olimpice. Masura disperata luata de autoritatile din Brazilia
Panica din cauza virusului Zika, cu 7 luni inaintea Jocurilor Olimpice. Masura disperata luata de autoritatile din Brazilia

Cu zece zile inaintea carnavalului de la Rio si 7 luni inaintea Jocurilor Olimpice din aceeasi metropola, in Brazilia psihoza provocata de virusul Zika ia proportii.

Recomandări
Ce șanse are președintele Iohannis să primească o funcție internațională. „Sunt soluții destul de limitate”
Ce șanse are președintele Iohannis să primească o funcție internațională. „Sunt soluții destul de limitate”

În viitorul Executiv european, România ar putea desemna un comisar în domeniul economic, sau în cel privind extinderea Uniunii.

Cutremur în România, raportat sâmbătă dimineață. Ce magnitudine a avut și unde a fost resimțit
Cutremur în România, raportat sâmbătă dimineață. Ce magnitudine a avut și unde a fost resimțit

Un cutremul slab a fost raportat, sâmbătă dimineață, în România, la ora 02:05.

 

O cofetărie din Făgăraș folosea ingrediente expirate de șapte ani. Cum au reacționat inspectorii ANPC
O cofetărie din Făgăraș folosea ingrediente expirate de șapte ani. Cum au reacționat inspectorii ANPC

O cofetărie din Făgăraș - care folosea ingrediente expirate de 7 ani - a fost închisă temporar de Protecția Consumatorului.