Rafila: Copiii nu sunt în pericol, în cazul infectării cu COVID-19. Școala trebuie să înceapă
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, este de părere că şcoala trebuie să reînceapă, cu respectarea măsurilor recomandate în contextul pandemiei.
"Principiul de la care trebuie plecat este că şcolile trebuie să înceapă iar şcoala online trebuie să fie doar complementară modului de desfăşurare clasic al şcolii. Măsurile recomandate sunt trei, cele simple: distanţarea elevilor, utilizarea măştii, nu neapărat a măştii medicale, poate fi vorba şi despre o mască textilă, dar ea trebuie să fie adaptată vârstei copiilor şi măsurile igienice", a declarat Rafila miercuri seara la un post de televiziune, potrivit Agerpres.
Copiii și infecția cu COVID-19
În opinia sa, copiii nu sunt în pericol în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus.
"Copiii nu sunt în pericol în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus. Marea lor majoritate fac forme inaparente sau fac forme foarte uşoare de boală iar nevoia de a fi tratat în spital pentru un copil şcolar este extrem de redusă, procentul fiind de 0,1% dintre copiii care contractează boala şi este un studiu în acest sens desfăşurat în Marea Britanie", a susţinut Alexandru Rafila.
El este de părere că utilizarea măştilor textile este recomandată copiilor sănătoşi, iar celor cu afecţiuni cronice se recomandă măştile medicale.
"Cred că utilizarea măştii textile este recomandată pentru copiii sănătoşi, masca medicală este recomandată pentru copiii care au alte afecţiuni cronice, care le-ar putea pune în pericol sănătatea, pentru că ei ar putea să facă infecţii care să se complice. Masca textilă este mai uşor de purtat, este mai simpatică dacă o facem adaptată şcolii, adaptată copiilor, cred că este o foarte bună soluţie iar profesorii este bine să poarte o mască medicală, pentru că ei sunt într-un fel mai expuşi, deoarece interacţionează cu toţii copiii dintr-o clasă", a spus medicul.
Creștere a numărului de cazuri în țările unde a început școala
Rafila a amintit că a existat o creştere a numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus în ţările în care au reînceput activităţile şcolare.
"Pot să vă spun că în general în toate ţările unde activităţile şcolare au reînceput a existat o creştere a numărului de cazuri. (...) Important este să fie o creştere suportabilă", a afirmat el.
Potrivit acestuia, nu sunt elemente care să conducă la o scădere a numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus în contextul în care au fost reluate "unele activităţi".
"Noi acum ne pregătim pentru începerea şcolilor, să sperăm că vor începe şcolile aşa cum ne dorim. Marea majoritate a părinţilor şi cu siguranţă o majoritate covârşitoare a copiilor cred că îşi doresc să se reîntoarcă la şcoală, să îşi regăsească colegii, să îşi regăsească profesorii şi învăţătorii. Anumite activităţi s-au reluat în această perioadă. Nu ştiu dacă acestea sunt elemente care să conducă la o scădere a numărului de cazuri, putem în cea mai bună situaţie să ne aşteptăm la o creştere uşoară a numărului de cazuri, cu o condiţie: fie operatorii economici, pe de o parte, sistemul de învăţământ, pe de altă parte, dar şi noi ca indivizi să încercăm să ţinem lucrurile sub control, pentru că altfel într-adevăr putem să asistăm şi la o toamnă furtunoasă. Sper să nu fie aşa, dar săptămânile următoare vor fi decisive şi probabil până la sfârşitul lunii septembrie vom avea o imagine mult mai clară asupra evoluţiei epidemie", a susţinut medicul.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!