Proteste în Sănătate. Noile salarii împart angajații din spitale în 2 tabere
După ce şi săptămâna trecută au fost proteste în spitale, din partea personalului sanitar, luni, infirmierele, asistentele, dar şi fochiştii de la spitalul de Psihiatrie din Vulcan s-au arătat nemulţumiţi de scăderea sporurilor şi, implicit, a lefurilor.
În schimb, managerii au câştigat mai mult, se plâng salariaţii, aşa că angajaţii sunt împărţiţi în două tabere. În acest timp, zeci de manageri de spitale au fost invitaţi la discuţii la Palatul Victoria, cu premierul Dăncilă şi alţi oficiali.
70 de infirmiere, îngrijitoare, portari şi fochişti de la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie din Vulcani, judeţul Brașov, sunt foc şi pară, după ce li s-a tăiat sporul de pericol. În unele cazuri, leafa a scăzut şi cu 900 de lei, susţin, revoltaţi, oamenii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Protestatar: ”Sporul la un fochist. Salariul pe luna aceasta e de 2100. Luna trecută lua 3000.”
Angajaţii spitalului se plâng şi de condiţiile grele de lucru pe care, spun ei, nu merită să le îndure pentru noul salariu.
Protestatar: ”Lovituri, te scuipă, orice. Ăştia sunt în stare de orice. Cu farfuriile. Trebuie să fii foarte atent.”
De cealaltă parte, asistenţii, medicii şi managerii, care au câştigat mai mult luna aceasta, par liniştiţi. Practic, noua salarizare a împărţit personalul spitalului în două tabere.
Asistent șef: ”Am vorbit cu domnul manager şi este la Bucureşti, la doamna prim-ministru, pentru a rezolva aceste probleme.”
Cum situaţia este generală, zeci de manageri de spitale din toată ţara au fost invitaţi la Palatul Victoria pentru discuţii cu guvernanţii.
Alături de premierul Dăncilă au fost şi ministrul Sănătăţii şi cel al Muncii, dar şi Darius Vâlcov, consilier al premierului. După două ore, premierul s-a retras, însă şi i-a lăsat pe manageri să discute cu ceilalţi reprezentanţi ai puterii.
Monica Pop, manager Spitalul de Oftalmologie: "Darius Vâlcov s-a enervat."
Cătălin Grasa, manager Spitalul Judeţean Constanța: "La noi sunt probleme cu scăderea sporurilor pentru angajaţii de la morgă. Afectate sunt 66 de persoane din totalul de circa 2000 angajaţi. Deocamdată, nu s-a ajuns la o soluţie pentru ei.”
Încă nu se ştie ce decizii vor fi luate în această privinţă, însă protestatarii ameninţă cu greva generală.
Dăncilă: Vom răspunde cu soluţii corecte problemelor privind salarizarea personalului medical
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat luni, la o întâlnire cu managerii spitalelor, că Guvernul va răspunde cu soluţii corecte problemelor privind salarizarea personalului medical.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, remis AGERPRES, premierul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au discutat luni cu managerii spitalelor pe tema salarizării din sistemul de sănătate şi a modalităţii de aplicare a sporurilor.
"Am vrut să avem această discuţie pentru că domeniul sănătăţii este prioritar pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, sănătatea, alături de educaţie, a beneficiat de încă o majorare salarială. Vă ascult cu toată deschiderea pentru că vreau să văd direct cu ce probleme vă confruntaţi. Vom analiza tot ceea ce semnalaţi dumneavoastră, astfel încât să venim cu soluţii concrete şi corecte, care să răspundă situaţiilor pe care le întâmpinaţi", a afirmat premierul Dăncilă.
Conform Guvernului, managerii care au intervenit în cadrul întâlnirii au apreciat că noua legislaţie privind salarizarea în sănătate a determinat majorări salariale consistente, îndeosebi pentru medici.
"Însă, au semnalat că sunt şi cazuri punctuale în care veniturile unor angajaţi din sistem, aferente lunii martie 2018, au scăzut în raport cu venitul încasat pentru februarie 2018. De asemenea, au fost semnalate unele diferenţe în ceea ce priveşte veniturile medicilor, ca urmare a aplicării regulamentului de sporuri, în funcţie de ordonatorul principal de credite de care aparţine spitalul în care lucrează, respectiv Ministerul Sănătăţii, consiliul judeţean sau consiliul local", se arată în comunicat.