Cea mai mare criză de personal pe litoral în 28 de ani. Salariul cerut în 2018 de cameriste


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 19 Aprilie 2018 22:18
Categorie: Stiri Economice
litoral

Litoralul se confruntă cu cea mai gravă criză de forță de muncă din ultimii 28 de ani și multe afacerile de la malul mării riscă să rămână închise la deschiderea sezonului și chiar toată vara din acest motiv.

99% dintre hotelurile și restaurantele de la malul mării au un deficit de angajați de peste 50% cu puțin înainte ca sezonul estival să înceapă, a declarat pentru profit.ro Mohammad Murad, cel mai mare investitor de pe Litoral și președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Atât de mare este lipsa de personal pe litoralul românesc, încât hotelierii nu mai găsesc cameriste nici cu un salariu net de 500 de euro la hotelurile de trei stele, plus taxe, plus mâncare, iar un bucătar bun nu acceptă un salariu mai mic de 3.000 de euro, susține Murad.

"De disperare, o să ajungem să angajăm tractoriști pe posturile de bucătari și cameriste", spune Murad.

Anca Nedea, noul director executiv al Organizației Patronale Mamaia-Constanța, din care fac parte hoteluri, cluburi, baruri, restaurante și structuri de agrement, spune că, în sezonul trecut, nu puține au fost cazurile în care cameristele din hoteluri, pentru a putea fi păstrate, au fost plătite cu 3.000 de lei net pe lună, la care s-au adăugat mâncarea și transportul.

În acest context, Murad estimează că multe dintre afacerile de pe litoral vor fi închise, iar cele care vor rămâne vor avea o calitate scăzută a serviciilor, lucru care va afecta în primul rând turiștii, în contextul în care destinațiile interne au fost mai căutate în ultimii ani.

Mai multe detalii pe profit.ro

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: profit.ro

Un medic din Vrancea şi-a împărţit salariul cu infirmierele. ”Statul a luat de la necăjiți”
Sindicaliștii din Sănătate au anunțat grevă generală pe 11 mai. Apelul către guvernanți
VIDEO PROTVPLUS.RO