Primul vaccin impotriva malariei ar putea fi lansat in 2015 de un gigant farmaceutic britanic

08-10-2013 08:04

vaccin malarie

Un vaccin impotriva malariei ar putea fi lansat oficial in 2015, in cele mai afectate tari de aceasta maladie, dupa ce testele medicale realizate de cea mai mare companie farmaceutica din Marea Britanie au furnizat rezultate pozitive.

Rezultatele testelor publicate recent arata ca vaccinul RTS,S realizat de compania GlaxoSmithKline, a injumatatit aproape cazurile de malarie in randul copiilor cu varste de 5-7 luni si a redus cu un sfert numarul imbolnavirilor la copiii cu varste intre 6-12 ani, relateaza The Guardian.

In fiecare an, in jur de 600.000 de oameni mor din cauza malariei. Cei mai multi sunt copii cu varste mai mici de 5 ani.

Sunt aproape 200 de miloane de cazuri de malarie in fiecare an la nivel mondial, iar copii care ajung sa supravietuiasca ramana cu sechele grave si pot dezvolta alte afectiuni pentru tot restul vietii.

Directorul executiv al GSK, Andrew Witty, a declarat ca, incurajat de rezultatele testelor, va cere o licenta pentru a utiliza vaccinul in Africa sub prevederile Agentiei Medicale Europene.

"Numarul cazurilor de malarie pe care vaccinul le poate preveni este impresionant" sustine acesta.

Descoperirea unui vaccin pentru aceasta boala este o adevarata revolutie in medicina. "Acesta este primul vaccin impotriva unui parazit", a declarat Duncan Learmouth, oficial GSK.

Si companii din Statele Unite lucreaza la un astfel de vaccin, insa britanicii au insistat ca nu s-au grabit sa obtina licenta pentru acest vaccin din cauza competitiei.

Gigantul farmaceutic a cheltuit 350 de milioane de dolari pentru a creat acest vaccin si a declarat ca nu va fi comercializat pentru profit. Insa va adauga 5% la pretul de fabricare pentru a sustine cercetarile in domeniul bolilor tropicale.

Compania se asteapta la o investitie suplimentara de 260 de milioane de dolari pentru finalizarea vaccinului, astfel incat acesta sa ajunga la copii. Fundatia Bill si Melinda Gates au donat pentru aceasta cercetare 200 de milioane de dolari.

Sursa: Guardian

Tags: vaccin, malarie, africa,


VIDEO PROTVPLUS.RO