Premiera medicala la Iasi. Cercetatorii au creat un produs care pana acum era adus din strainatate
Pacientii cu arsuri grave sau cei care sufera de ulceratii cronice vor putea beneficia de un tratament mai ieftin si vor sta mai putin pe listele de asteptare. Specialistii cred ca primele grefe vor putea fi realizate peste doi ani
De mai bine de doi ani, zeci de cercetatori de la Facultatea de Bioinginerie din Iasi au facut teste pentru obtinerea primilor centimetri de tesut.
Peste doua saptamani, aceste petice albe vor putea fi transplantate. Deocamdata, se fac teste doar pe cobai.
Pielea artificiala a fost obtinuta prin cresterea unor celule produse in laborator sau prin recoltarea lor de pe tesuturi vii. Acestea sunt apoi fixate pe o matrice pe baza de colagen sau acid hialuronic.
Profesor Liliana Verestiuc, sef lucrari Facultatea de Bioinginerie Medicala Iasi: "O putem asocia cu un fel de burete puternic hidrofil si poros in care practic celula poate sa migreze cu usurinta si sa se ataseze."
"Cultura" e introdusa apoi intr-un incubator, unde sta cel putin 20 de zile. Pielea artificiala se foloseste cel mai des in chirurgia plastica.
Dan Zaharia, decanul Facultatiii de Bioinginerie Medicala: "Tot ceea ce facem este spre folosul pacientilor care au probleme grave de sanatate. Cei cu arsuri grave, bolnavii cu ulceratii cronice pot beneficia de piele artificiala."
Ca orice produs de sinteza, si acesta are mici dezavantaje.
Maria Butnaru, lector Facultatea de Bioinginerie Medicala Iasi: "Pielea artificiala nu va avea simt. Se vascularizeaza, sigur, s-ar putea sa se inerveze, dar clar proprietatile nu sunt aceleasi. Nu va avea nici glanda sebacee, nici fire de par, depinde de suprafata."
In prezent, toate tesuturile artificiale folosite in spitalele din tara sunt aduse din America, Elvetia sau Germania iar un centimetru patrat costa cel putin 10 euro. Produsul creat la Iasi ar urma sa fie vandut la jumatate din acest pret.
Si la Cluj, specialistii Facultatii de Chimie ar putea revolutiona medicina moderna dupa ce au creat sange artificial. Proiectul lor considerat unul de premiul Nobel a primit o noua finantare din partea statului roman. In lipsa banilor, risca sa moara.