Primul copil nascut dintr-un uter transplantat. Medicii suedezi spera la o premiera medicala revolutionara in acest an
O echipa de medici din Suedia anunta ca am putea asista la o premiera medicala in acest an, si anume, primul copil nascut dintr-un uter transplantat.
Echipa medicala de la Spitalul Sahlgrenska, Goteborg, Suedia, sustine ca sunt sanse mari ca una dintre femile care au primit un uter prin transplat sa aduca pe lume un copil in acest an. Acest lucru ar insemna un succes revolutionar in lumea medicala, relateaza The Telegraph.
Numele femeii cu cele mai multe sanse sa devina prima mama cu un uter transplantat nu a fost facut public de medici. Insa, aceasta face parte dintr-o echipa de 9 femei care au primit in 2013 transplante de uter in cadrul unui program inovator.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pana in prezent transplantul a decurs fara probleme majore iar femeia, nascuta fara uter din cauza unei afectiuni congenitale, a ramas insarcinata cu ajutorul fertilizarii in vitro.
Asta inseamna ca medicii au folosit ovulele ei, care au fost introduse, dupa fertilizarea in vitro, in uterul transplantat. Femeia a primit uterul chiar de la mama ei, astfel ca daca ajunge sa nasca cu succes, copilul adus pe lume va fi primul nascut din acelasi uter din care a provenit si mama lui.
De reusita acestui proiect se leaga sperantele a peste 200.000 de femei din Europa care ar avea nevoie de un astfel de transplant.
"Cel mai bun scenariu e sa avem un copil sanatos peste 9 luni. Un succes ar reprezenta o dovada importanta ca exista o procedura care vindeca infertilitatea uterina" a declarat medicul Mats Brannstrom, care a condus echipa de transplant.
8 dintre cele 9 femei care au primit cu succes un uter transplantat sufereau de sindromul MRKH (Mayer Rokitansky Kuster Hauser) ce presupune absenta congenitala a vaginului.
Primul uter transplantat a avut loc in Arabia Saudita in 2000, insa organismnul femeii a respins organul dupa cateva luni iar acesta a fost indepartat.
Si medicii turci au reusit in 2011 un transplat de uter, insa pacienta, Derya Sert, ramasa insarcinata dupa procedura, a pierdut sarcina, anul trecut.