Premiera medicala. Dispozitivul care i-ar putea scapa pe diabeticii romani de injectiile cu insulina
Pentru prima data in Romania, 5 bolnavi de diabet, dependenti de insulina, vor testa pancreasul artificial. Medicii le vor introduce in organism un dispozitiv de marimea unei pudriere, in care au implantat celule pancreatice de la un donator.
Cu ajutorul acestui aparat, suferinzii ar putea scapa de injectiile zilnice cu insulina. Pana acum, acest tip de pancreas artificial a fost experimentat numai pe animale.
Pancreasul artificial, care va fi testat pe oameni, este realizat dintr-un dispozitiv de membrane biologice, care au rolul unor filtre.
Pentru inceput, medicii recolteaza celule pancreatice din pancreasul unui donator aflat in moarte cerebrala.
Acestea sunt apoi testate in laborator si transferate in interiorul dispozitivului, unde exista o solutie extrasa din alge marine, care le protejeaza de atacul de respingere a celulelor sistemului imunitar.
Dispozitivul este implantat intre piele si muschi in zona bazinului si intra astfel in contact cu tesuturile organismului. Prin sistemul de membrane se va face transferul de nutrienti: glucoza din sange catre celulele pancreatice si invers, eliberarea insulinei in sange. Singura interventie externa care sa ajute celulele pancreatice sa functioneze este o injectie cu oxigen, o data pe zi.
Ioana este unul dintre cei care vor participa la acest experiment, in functie de compatibilitatea cu insulele pancreatice recoltate de la donator.
In acest caz, dispozitivul poate fi scos din organism, care nu va fi afectat, iar bolnavul isi poate continua tratamentul injectabil. Pana acum, cercetatorii au studiat acest pancreas artificial timp de cateva luni, pe sobolani si porci.
Studiul clinic pe oameni este aprobat in Romania, iar perioada de testare va fi destul de indelungata, pentru ca medicii sa vada cum este tolerat de bolnavi si daca sunt efecte secundare.
Testele clinice vor incepe peste o luna, la Institutul de diabet si boli metabolice "Nicolae Paulescu".
Zeci de bolnavi de diabet, dependenti de insulina, s-au inscris sa participe la acest experiment medical, insa numai 5 vor fi alesi pentru inceput.
Bolnavii inclusi in studiu vor fi monitorizati, trebuie sa aiba peste 20 de ani si sa fie capabili sa isi masoare glicemia de mai multe ori pe zi.
In Romania sunt peste 200.000 de diabetici care sunt dependenti de insulina, intre ei si cateva mii de copii.