Atentie la alimentatia copiilor. Diabetul si obezitatea ameninta


Ultimul update: Luni 07 Mai 2012 20:17
Data publicarii: Miercuri 11 Mai 2011 18:50
Categorie: Stiri Sanatate

Chit ca ne-au tot spus-o, specialistii ne-o repeta degeaba, pentru ca numarul romanilor de pana in 16 ani dependenti de insulina a crescut alarmant. "Daca in urma cu 10 ani tratam 2-3 copii cu obezitate, acum vedem 4-5 cazuri severe", spun ei.

Grav este si faptul ca, in Romania, nu avem suficienti endocrinologi pediatri.

Cristian, de pilda, a fost diagnosticat cu diabet de tip 1 in 2008. Avea doar cinci ani cand a invatat ca viata lui inseamna diete, teste de glicemie si injectii cu insulina de cinci ori pe zi. Fara ele, ar intra in coma hipoglicemica si ar putea sa moara.

Ca si el, dependenti de insulina, sunt, in tara, 2500 de copii.

Medicii nu pot decat sa-i trateze. Ceea ce-i ingrijoreaza, insa, este faptul ca tinerii nostri mananca prost si nu fac deloc sport. De neglijat se neglijeaza si mamele in timpul sarcinii, iar asta a dus la inmultirea alarmanta a cazurilor de diabet de tip 2.

Preventia este cheia, repeta medicii. Mai mult, ei atrag atentia ca pana la 10 ani, copii dezvolta celule grase de care nu vor mai scapa toata viata.

Pentru urmatorii 10 ani, specialistii se asteapta ca numarul copiilor bolnavi de diabet sa explodeze cu 70% in toata Europa.

Tags: diabet, obezitate,

Feriti fetitele de obezitate! Grasimea excesiva duce la pubertate precoce
Evitati fumatul in timpul sarcinii! Riscati sa aveti un copil obez
VIDEO PROTVPLUS.RO