Pneumonia silentioasa, cea mai periculoasa boala a sezonului. Cum poate fi depistata

Ultima actualizare: 22-12-2012 06:44

Pneumonia silentioasa pare sa fie cea mai periculoasa boala respiratorie a sezonului. Tratamentul nu ar fi complicat, dar afectiunea este aproape imposibil de detectat la un consult cu stetoscopul.

Pediatrii spun ca se intampla des ca cei mici sa ajunga in stare foarte grava, pentru ca au stat cate doua-trei saptamani cu febra si nu li s-a facut o radiografie.

Narcis a fost adus de parinti la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, dupa ce a fost tratat intr-un spital judetean de guturai. Nici medicul de familie, nici pediatrii nu i-au facut rapid o radiografie, ca sa nu iradieze copilul. Specialistii spun, insa, ca numai asa pot fi detectate pneumoniile silentioase.

Corina Cilcic, seful Sectiei de Pediatrie: "Nu se aud la stetoscop. Multi parinti se tem de iradiere, dar aceasta radiografie pulmonara ne ajuta in sustinerea diagnosticelor".

Oricum, a scazut varsta la care virozele simple evolueaza spre suprainfectii grave.

In unele cazuri, boala se agraveaza atat de rapid, incat parintii nici nu mai ajung la medicul de familie, ci direct la camera de garda.

Pentru ca la stat numarul de prezentari aproape s-a dublat, multe familii sunt nevoite sa ia in considerare si varianta clinicilor private. Si deoarece in unele cazuri chiar este nevoie de internare, parintii sunt pregatiti sa acopere si costurile pentru tratament si cazare, de la 600 de lei pe zi.

Ianis a venit marti noapte la compartimentul de garda si a fost dus direct in rezerva. Medicul spune ca, in cazul lui, sursa e colectivitatea.

Toamna tarzie a facut ca virusii respiratori, care merg pe un fond alergic, sa devina puternici. Iar tansmiterea intre copii i-a intarit mai mult fata de sezonul trecut.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO