Obezitatea, la cote alarmante în România. OMS: Până în 2035, doi din cinci copii vor fi supraponderali sau obezi
Obezitatea a ajuns la cote alarmante în România, iar acest lucru ne îmbolnăvește mai ușor și duce la multe decese, care ar putea fi prevenite.
Infarctul, accidentul vascular cerebral, diabetul sunt doar câteva din bolile grave cu care ne confruntăm tot mai des, inclusiv din cauza kilogramelor în plus. Să adopți un stil de viață sănătos nu este ușor, spun specialiștii, însă consilierea psihologică îi poate ajuta pe cei care se luptă cu dieta. Ședințele de psihoterapie pot fi gratuite, cu o trimitere de la medicul specialist.
La 23 de ani, Anastasia povestește că a avut probleme cu greutatea încă din copilărie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anastasia: „Mâncam și pe ascuns. Îmi plăceau chipsurile, sucurile acidulate, până am ajuns la apogeul de 86 de kg”.
A urmat o dietă indicată de medic și în câteva luni a slăbit peste 20 de kilograme.
Specialiștii atrag atenția că, un copil, care are tendința de îngrășare încă de la grădiniță, necontrolat, tinde să devină obez înainte de a termina gimnaziul. Atlasul Obezității lansat de Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că, până în 2035, doi din cinci copii vor fi supraponderali sau obezi.
Anca Pantea Stoian, medic primar diabetolog: „Copilul nu va alege un sandwich sănătos, el va alege un dulce, va alege o băutură carbogazoasă. Dacă în familie tipicul este de sedentar, stând la televizor, cu coșul de popcorn în brațe și băutura carbogazoasă seara la film, copilul va avea exact același comportament”.
Prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiologie: „OMS zice că în zece ani vom avea o prevalență de 35-36%. Viitorul este aici, în România este de 36%. Trebuie să fie discutată în școli. E bine că acum avem medicamente, dar e important să se schimbe și stilul de viață”.
Cauzele obezității pot fi multiple: mâncare multă și nesănătoasă, factori genetici, stres, anumite medicamente, somnul neregulat, probleme hormonale. Obezitatea este o boală în sine, dar și factor de risc pentru alte afecțiuni grave. Îmbolnăvește inima, grăsimile se depun pe pereții arterelor care hrănesc mușchiul inimii, iar în timp apare infarctul. Apoi, grăsimea se poate depune și pe vasele de sânge de la nivelul gâtului și al creierului, le înfundă și apare accidentul vascular cerebral. Obezitatea duce la diabet, la ficat gras, probleme cu rinichii și declanșează sindromul metabolic.
Prof. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog: „Odată instalată obezitatea apar o serie întreagă de mecanisme adaptative, care fac să scădem foarte greu în greutate sau să creștem ușor în greutate. Obezitatea este o boală cronică, progresivă și cu foarte multe recidive”.
Pentru a preveni aceste probleme, Universitatea de Medicină din București a lansat campania „Controlează obezitatea”, prin care oamenii vor fi învățați să mânânce sănătos și să facă mișcare.
Unele companii își susțin angajații în acest sens, inclusiv să participe la diferite concursuri.
Narcisa Lăzăroiu, reprezentant marketing: „Încurajăm colegii să participe pregătind câteva sesiuni de antrenament înainte de cursă, dar și asigurându-le taxa de participare. Asta ne-a făcut să ajungem să alergăm împreună peste 2.000 de kilometri.”
Florin Molocea, manager de proiect IT: „E și unul dintre motivele pentru care am venit în această companie. De a fi mai sănătoși și mai echilibrați.”
Alexandra Hermeneanu, programator: „Mă stimulează și mă motivează să ies din casă”.
Angajaților le sunt decontate inclusiv cheltuielile pentru drumeții pe munte.