O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente

×
Codul embed a fost copiat

O treime dintre spitalele României sunt la un pas de blocaj. Au conturile blocate și datorii de milioane de lei, iar din această cauză pacienții își cumpără singuri medicamentele.

Casa de asigurări de sănătate decontează unităților sanitare sume infime, deși intervențiile chirurgicale costă sute de mii de lei, iar din această cauză situația riscă să devină falimentară.

Lipsa medicamentelor pentru pacienții internați este deja, din păcate ceva normal în cele mai multe dintre spitale.

O treime din spitalele României sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Institutul Marius Nasta a cerut eșalonarea datoriilor către bugetul de stat, pentru a nu i se bloca activitatea.

Vasilica Badea, director financiar-contabil Institutul Marius Nasta: „În momentul acesta mai avem de plătit frunizori în total de peste 7 milioane de lei”.

Citește și
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Reporter: Au fost situații când nu v-au mai adus medicamente din cauza datoriilor?

Vasilica Badea, director financiar-contabil Institutul Marius Nasta: „Da, da”.

Probleme sunt peste tot.

Daniel Malița, manager Spitalul Municipal Timișoara: „Pe luna decembrie, pe programele finanțate de casă, încă nu am primit banii. Ni s-a spus o perioadă de austeritate bugetară”.

Banii care vin de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt cu mult sub valoarea pe care o are orice intervenție din spital, indiferent de patologoie. Luăm un exemplu din neurochirugie, într-un spital din București - materialele folosite, medicamentele și internarea au costat 353.600, casa a decontat doar 12.049. Iar la cardiologie, pentru o intervenție în care s-au chetuit 166.277, statul a plătit 30.345. Pentru că în spitalele de stat paicentul asigurat nu plătește, diferențele au fost asigurate de unitatea sanitară.

Astfel s-au acumulat datorii imense.

Prof. dr. Daniel Coriu, prețedintele CMR: „Aproximativ 30% din spitalele României se află aproape în incapacitate de funcționare. Spitale cu scăderea a activității medicale cu 40%, raportat la 2019. Nu propune nimeni închiderea lor, ci transformarea în astfel de unități sanitare cum ar fi spitalizarea de o zi sau ambulatoriu de specialitate”.

Prof. dr. Cătălina Poiană, președinte CMMB: „Este absolut necesară asigurarea unei finanțări adecvate, de foarte multe ori ajung cazuri de o complexitate excesivă, care necesită îngrijire în echipă multidisciplinară și ca la orice caz complex cheltuilile sunt pe măsură”.

Iar culmea ironiei este că, deși Casa Națională de Asigurări de Sănătate a dat cu întârziere banii pentru spitale, a cerut controlale în unitățile sanitare, tocmai pentru că furnizorii nu au fost plătiți la timp.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Alimente care scad tensiunea. Dieta DASH pentru hipertensiune arterială
Alimente care scad tensiunea. Dieta DASH pentru hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este o afecțiune cu o prevalență ridicată, fiind considerată un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare.

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. Numărul pacienților a crescut brusc la nivel global
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. Numărul pacienților a crescut brusc la nivel global

Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc la nivel mondial, avertizează specialiștii în domeniul sănătății.

 

Care este „regina” legumelor datorită puterii sale antioxidante. Beneficiile celor mai comune legume
Care este „regina” legumelor datorită puterii sale antioxidante. Beneficiile celor mai comune legume

Roşiile, castraveţii, dovleceii, ardeii, vinetele, morcovii... sunt câteva dintre legumele proaspete, hrănitoare, sănătoase şi versatile care nu ar trebui să ne lipsească din bucătărie.

Recomandări
Veste mare pentru Kiev. Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Veste mare pentru Kiev. Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un ajutor militar de 60,8 de miliarde de dolari pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, marcând un progres semnificativ după luni de inactivitate pe Capitol Hill.  

Reacția Kremlinului după ce SUA au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. „Va omorî şi mai mulţi ucraineni
Reacția Kremlinului după ce SUA au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina. „Va omorî şi mai mulţi ucraineni"

Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor din SUA „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev", a denunţat Kremlinul după vot, relatează AFP.

 

Reacția lui Ciolacu după explicațiile oferite de Cîrstoiu: „E incorect pentru un om de asemenea valoare
Reacția lui Ciolacu după explicațiile oferite de Cîrstoiu: „E incorect pentru un om de asemenea valoare"

Cel puțin până luni, medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul comun al PNL și PSD la Primăria Generală a Capitalei.