O bacterie „carnivoră” mortală mănâncă în carne vie și provoacă răni deschise. Se răspândește pe plaje și în ape
O bacterie carnivoră care provoaca moartea unei persoane din cinci infectate se răspândește rapid în apa de mare și pe plaje, pe măsurile ce vremea se încălzește.
Bacteria carnivoră numită vibrio vulnificus este un agent patogen bacterian rar care se răspândește în apele nu foarte adânci.
Persoanele care au pe corp o mică rană sau o mușcătură de insectă și intră în apă se pot infecta ușor cu această bacterie.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Printre simptomele infecției cu această bacterie se numără crampele abdominale, vărsăturile, febra și frisoanele.
Astfel 65 de cazuri au fost înregistrate anul trecut doar în Florida, numărul infecțiilor crescând de la 10 la 80 pe an, în ultimele trei decenii.
Creșterea numărului de cazuri de infectări cu această bacterie este cauzată de schimbările climatice care determină temperaturi ridicate ale apelor, conform oamenilor de știință.
Potrivit unui studiu publicat în revista Scientific Report de pe Nature.com, în SUA au fost constatate 1.100 de persoane infectate cu această bacterie și au fost raportate 159 de decese.
„Între 1988 și 2016 au fost raportate peste 1.100 de infecții în SUA, cu 159 de decese asociate - evidențiind impactul semnificativ, dar subapreciat, al acestui agent patogen", se arată în studiul citat de Mirror.
În prezent bacteria a ajuns până în Massachusetts, ca urmare a creșterii temperaturilor, și ar putea ajunge în New York în următorul deceniu.
Dr. William Schaffner, expert în boli infecțioase și profesor la Universitatea Vanderbilt, a declarat că „înainte, cazurile erau concentrate aproape exclusiv în Golful Mexic, în sudul Statelor Unite".
Agentul patogen bacterian provoacă diaree apoasă, crampe abdominale, greață, vărsături, febră și frisoane.
Studiile arată că 18% dintre persoanele infectate mor din cauza acestei bacterii carnivore.
Iain Lake, autorul principal al studiului și profesor de științe ale mediului la Universitatea East Anglia, a declarat: „S-a vorbit despre bacteria Vibrio ca despre un barometru al schimbărilor climatice, deoarece este atât de sensibilă la condițiile de mediu încât ne oferă unele indicații cu privire la impactul schimbărilor climatice".
Se estimează că în jur de 80.000 de americani sunt infectați cu această bacterie în fiecare an.
„Combinat cu o populație în creștere și din ce în ce mai în vârstă, numărul anual de cazuri s-ar putea dubla. Până în 2081-2100, infecțiile cu V. vulnificus ar putea fi prezente în fiecare stat din estul SUA”, se mai arată în studiul Universității East Anglia (UEA).