A fost descoperit un nou virus mortal care se transmite la oameni. Avertismentul cercetătorilor legat de o nouă pandemie
Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au descoperit un nou virus asemănător cu Ebola, care ar putea provoca următoarea pandemie globală. Virusul, întâlnit cel mai frecvent la maimuțe este capabil să afecteze celulele umane.
Virusul febrei hemoragice simiane (SHFV) provoacă simptome devastatoare asemănătoare Ebola și ucide practic orice organism pe care îl infectează, informează colorado.edu.
Primele focare au fost descoperite în URSS și într-un laborator din SUA în anii 1960. De atunci, virusul asemănător Ebola a fost detectat la mai multe tipuri de primate, inclusiv maimuțe patas, maimuțe vervet și babuini.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
SHFV afectează sistemul imunitar, dezactivează mecanismele cheie de apărare și distruge organismul celulă cu celulă.
Niciun caz nu a fost detectat încă la oameni, dar se poate răspândi rapid din cauza compatibilității cu celulele umane, potrivit cercetătorilor americani.
Prin dezvoltarea de teste și monitorizarea virusului acum, „comunitatea globală a sănătății ar putea evita o altă pandemie”, au spus aceștia.
Într-un studiu de laborator, ei au descoperit că virusul este capabil infecteze cu ușurință un corp uman și să se multiplice rapid.
La maimuțele macac, SHFV provoacă febră, retenție de lichid în țesuturile corpului, anorexie și hemoragie. Boala este aproape întotdeauna fatală în aproximativ două săptămâni.
„Acest virus animal și-a dat seama cum să obțină acces la celulele umane, să se înmulțească și să scape de unele dintre mecanismele imune importante la care ne-am aștepta să ne protejeze de un virus animal.”, a declarat Dr. Sara Sawyer, autor principal al studiului.
SHFV pare că atacă celulele imune în același mod ca HIV, precursorul său.
„Asemănările sunt profunde între acest virus și virusurile simiene care au dat naștere pandemiei HIV”, a declarat profesorul Cody Warren.
Mai mult decât atât, capacitatea agentului patogen de a se multiplica rapid în organism amintește de coronavirus.