Radiografia Institutului Oncologic din Capitala. Schema prin care pacientii erau trimisi la "privat"

16-12-2013 18:47

Nereguli grave la Institutul Oncologic din Bucuresti. Echipa trimisa in control de Ministerul Sanatatii sustine ca medicamentele esentiale pentru tratarea bolnavilor de cancer lipsesc, in timp ce aparatele de radio-terapie au stat nefolosite ani buni.

De asemenea, ancheta arata ca pacientii sunt indrumati catre clinicile private.

Reprezentantii ministerului spun ca institutul a fost condus prost si vor sesiza, organele de ancheta.

"Un management defectuos de mai multi ani al fostei conduceri a afectat calitatea serviciilor oferite pacientilor", a spus secretarul de stat Adrian Pana.

Aceasta este principala concluzie a celor din Ministerul Sanatatii care au constatat ca la Institututul Oncologic din Bucuresti lipseau pastile ieftine, dar vitale bolnavilor de cancer, care s-au plans ca nici macar o perfuzie nu primesc de la spital.

"Antialgice, antibiotice uzuale, emetice lipseau, bugetul a fost cheltuit pe medicamente care nu necesitau stocuri de urgenta", a mai spus Pana.

Controlul a scos la iveala si faptul ca doua aparate pentru radioterapie au stat in cutii, unul din 2009 si altul din 2011. Abia anul acesta au fost puse in functiune, cand au iesit din garantie.

"Au fost nefolosite timp de mai multi ani, timp in care pacientii nu au putut beneficia de terapie si au fost dirijati catre companii private cu aparate similare. Informatiile potrivit carora pacientii directionati catre furnizori privati cu care inclusiv fostul manager are un contract le vom trasnmite organelor abilitate", a adaugat Pana,

Fostul manager al spitalului, medicul Rodica Anghel, careia i se reproseaza aceste nereguli, a transmis ca nu face nicun comentariu.

Intre timp, noua conducere are de achitat o amenda de 33.000 de lei.

De altfel, probleme sunt si in alte spitale, care in ultimele zile au fost verificate de Directia de Sanatate Publica. Nu sunt medicamente, iar bolnavii platesc pentru tot.

"Te costa la doctorita, asa de buna ziua. Tratament... asa la o asistenta daca ii face tratament la 3 saptamani ii dai acolo 10 lei", a marturisit un pacient, filmat de reporter cu camera ascunsa.

Joi, Ministerul Sanatatii va prezenta rezultatul controalelor efectuate in toate spitalele.


VIDEO PROTVPLUS.RO