Vezi LISTA completa a medicamentelor compensate prezentata de ministrul Eugen Nicolaescu

×
Codul embed a fost copiat

Eugen Nicolaescu a prezentat intr-o conferinta de presa pachetul de servicii medicale de baza si pachetul minimal, programele nationale de sanatate si noua lista de medicamente compensate.

DESCARCATI DE LA FINALUL ARTICOLULUI NOUA LISTA A MEDICAMENTELOR COMPENSATE ELIBERATA DUMINICA, 22 DECEMBRIE, DE MINISTERUL SANATATII

Noul pachet de baza prevede o singura consultatie preventiva la 3 ani, facuta de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice intre 18 si 39 de ani si cel mult doua consultatii in trei luni in cazul pacientilor "cu risc normal" care au o problema noua sau acuta de sanatate.

Forma finala a pachetului de baza si a celui minimal a fost lansata in dezbatere publica, duminica, de Ministerul Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu subliniind, intr-o conferinta de presa, ca proiectul prevede "in mod deosebit" trecerea de la medicina spitaliceasca la cea prespitaliceasca si de prevenire si depistarea precoce a bolilor, pentru a "descarca" spitalele de servicii nejustificate.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a mai spus ca pachetul de baza avea nevoie de acordul scris al Comisiei Europene.

Citește și
Eugen Nicolaescu
Schimbarile din sanatate de la 1 februarie. In ce conditii va demisiona ministrul Eugen Nicolaescu
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Avem acest acord scris si, din acest moment, noi putem sa declansam toate procedurile legale de adoptare. Varianta finala este o varianta care cuprinde elementele fundamentale, urmand ca detalii pentru fiecare tip de serviciu medical sa fie in norme de aplicare la HG privind aprobarea acestor doua pachete", a spus ministrul.

"Avand in vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate sustine in maniera in care functioneaza la ora actuala, concentrat pe spitale, care fac internari nejustificate sau fictive si sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Ca urmare, in cadrul procesului de definire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza, o componenta semnificativa este reprezentata de preventie", se argumenteaza in nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, noul pachet de baza, destinat pacientilor asigurati, cuprinde: servicii medicale de urgenta; servicii de preventie - numarul si tipul consultantiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmarirea periodica a persoanelor cu risc de imbolnavire; medicina de familie - numar de consultatii, cresterea numarului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii in ambulatoriul de specialitate - consultatii (numarul si frecventa pe specialitati), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistica (numarul si frecventa); servicii de spitalizare (translatare din internarea continua spre ambulatoriul de specialitate si internarea de zi); ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si materiale sanitare specifice pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ.

"Pachetul de baza este altfel gandit. Aici nu vorbim de servicii acordate pe numar de consultatii, ci pe episoade de ingrijire. Adica de cate ori un pacient are o problema noua de sanatate. Acela se numeste episod de ingrijire si el intra in pachet si va fi dupa aceea supus procedurilor pe care pachetul le prevede. Pachetul prevede in mod deosebit trecerea accentului de pe medicina spitaliceasca la prespitaliceasca, dar mai ales pe preventie, educatie pentru sanatate, evitarea imbolnavirilor si depistarea precoce a bolilor, ceea ce cred ca este o schimbare fundamentala in modul in care va functiona in viitor sistemul sanitar romanesc", a mai spus Nicolaescu.

In categoria serviciilor medicale esentiale - altele decat cele pentru cazurile de urgenta medico-chirurgicala -, consultatiile preventive pentru cei in varsta de pana la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate si la 1 luna - la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni; o data pe an de la 4 la 18 ani.

Pentru supravegherea gravidei cu risc scazut, este recomandat un numar de 8 vizite prenatale "de rutina".

Pachetul de baza prevede si "urmarirea lehuzei la domiciliu: la externarea din maternitate si la 4 saptamani de la nastere prin consultatii, investigatii paraclinice, trimitere la medicul specialist obstetrica-ginecologie". De asemenea, se precizeaza ca investigatiile paraclinice si tratamentele specifice sarcinii sunt eligibile in intervalul de timp de la momentul in care gravida este luata in evidenta de catre acesta si pana la 4 saptamani de la nastere. Sunt prevazute totodata educatie pentru alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si consilierea pre si post testare pentru HIV si lues (sifilis) a femeii gravide.

Persoanelor intre 18 si 39 de ani care nu prezinta simptome beneficiaza de o singura consultatie preventiva la trei ani, cu mentiunea ca "episodul de preventie" poate cuprinde 1-2 consultatii succesive si setul de investigatii la frecventa recomandata pentru grupa de varsta si sex.

Pentru cei in varsta de cel putin 40 de ani, prevenirea poate contine 1-2 consultatii succesive plus setul de investigatii.

Episoadele anuale de ingrijire cronica cuprinde 1-2 consultatii anuale, in medie, la medicul de familie de supraveghere a evolutiei bolii, un consult anual de specialitate, un set de explorari elective de 1-2 ori/an si prescrierea regulata a medicatiei.

Noul pachet de baza defineste si "episodul de ingrijire acuta", a carui durata este de cel mult trei luni.

Astfel, pentru probleme de sanatate nou aparute sau acutizarile unor afectiuni cunoscute, serviciile sunt detaliate in functie de gradul de risc al pacientului.

La pacientii cu risc normal, sunt prevazute 1-2 consultatii la medicul de familie/episod, un bilet de trimitere la medicul specialist, 1-4 investigatii paraclinice elective si prescriere de medicamente.

In cazul pacientilor cu risc crescut (comorbiditati, varste extreme, categorii vulnerabile), in pachetul de baza sunt mentionate 1-3 consultatii la medicul de familie/episod, 1-2 bilete de trimitere la medicul specialist, 1-6 investigatii paraclinice si prescriere de medicamente.

Noul pachet de baza precizeaza face referire si la consultatiile la domiciliu. Consultatiile la domiciliu acordate de catre medicul de familie pacientilor inscrisi pe lista proprie sunt consultatii acordate in afara cabinetului pacientilor nedeplasabili si copiilor 0-1 an, de pe lista proprie, in timpul programului de lucru. Aceste consultatii se acorda in limita a maxim 2 consultatii/episod pentru un episod acut si maxim 3 consultatii/an pentru un episod cronic.

In privinta fondurilor pentru pachetul de baza, Nicolaescu a spus ca acesta "se va incadra in bugetul pe care Romania il va avea". "Adica se va incadra pe bugetul pentru 2014. De aceea, nici nu am iesit mai devreme (cu forma finala - n.r.), ca nu aveam Legea bugetului. Acum, putem sa demaram toate actele normative subsecvente", a explicat ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Nicolaescu, pachetul va fi corelat cu alte masuri organizatorice si administrative. "Pachetul va fi corelat cu alte masuri organizatorice si administrative. E nevoie de o perioada de timp, in care sa pregatim sistemul sanitar romanesc cand HG va aparea. Ma refer la faptul ca trebuie sa crestem responsabilitatea asistentei medicale primare si de ambulator, trebuie sa pregatim personalul medical pentru noua abordare, vrem sa avem mai multe intalniri cu managerii de spitale in trimestrul I din 2014, ca toata lumea sa stie exact despre ce este vorba si sa luam toate acele masuri de functionare ca introducerea pachetului sa nu produca bulversari. Dupa estimarile noastre, efectele importante ale pachetului se vor simti in circa doi ani, doi ani si jumatate, poate chiar trei ani, dar sper ca, la sfarsitul anului 2014, semne imbucuratoare vom simti mai ales in medicina prespitaliceasca", a adaugat el.

Nicolaescu a mai spus ca, aplicate in mod corect, noile pachete vor putea sa micsoreze costurile din spitale, ceea ce da speranta ca in urmatorii trei ani vor putea fi actualizate tarifele pe care le practica spitalele in prezent si pe care le deconteaza casele judetene de asigurari de sanatate, astfel incat in 2016 sa se ajunga la decontarea "tarifelor reale".

In opinia ministrului, in primul an al noului pachet de baza, intre 5 si 10 la suta dintre pacientii care merg in spital vor putea fi tratati in ambulatoriu, urmand ca procentul sa urce, in 2016, spre 30-40 la suta.

Hotararea de Guvern pentru aprobarea pachetului minimal si pachetului de servicii de baza este in dezbatere publica pana la 22 ianuarie 2014.

Sinteza declaratiilor:

- Pachetele vor conduce la cheltuirea mai buna si mai corecta a banilor publici prin directionarea pacientilor catre medicina prespitaliceasca. Pachetul complex de baza si pachetul minimal este rodul unui an de munca. Este prima data cand asa ceva va exista in Romania. El este realizat in baza unui studiu, este rodul consultarilor cu ascoiatiile de pacienti, cu sindicate. Este rodul unor dezbateri publice in tara si, mai ales, este un element de angajament pe care Romania si l-a luat. Pachetul de baza avea nevoie de acordul scris al Comisiei Europene. Avem acest acord scris. Variante pe care o avem finala si pe care o prezentam opiniei publice cuprinde elementele fundamentale, urmand ca detaliile sa fie prezentate in normele de aplicare la hotararea de Guvern.

- Pachetul minimal de servicii medicale cuprinde servicii de urgenta, la medicul de familie si planificare familiala. Se va acorda o atentie deosebita gravidei si lauzei. Servicile pentru persoanele neasigurate vor cuprinde servicii de urgenta.

- Va rog sa duceti acest mesaj catre cetateni, ca sa inteleaga. Vorbim despre episoade de ingrijire si el intra in pachet si supus procedurilor pe care pachetul le prevede. Pachetul prevede trecerea de la medicina spitaliceasca la cea prespitaliceasca. Insasi CNAS a inceput sa efectueze controale asupra modului in care se oferteaza serviciile si modului in care se realizeaza.

- Introducerea consultatiilor multidisciplinare in ambulatoriu, astfel incat pacientii sa beneficieze de mai multi specialisti. S-a intodus un set de analize care pot fi efctuate in ambulatoriul de specialitate. Pachetul in final se va incadra in bugetul pe care Romania il poate avea in 2014. De aceea nici nu am iesit mai devreme cu pachetul pentru ca nu era legea bugetului. Pachetul va fi corelat cu un set complex de masuri publice. Este nevoie de o perioada de timp in care sa incercamn sa pregatim sistemul sanitar romanesc. Trebuie sa pregatim personalul sanitar pentru o noua abordare, astfel incat toata lumea sa stie exact despre ce este vorba.

- Dupa estimarile noastre efectele se vor simti poate in 3 ani, dar eu sper ca la sfarsitul anului 2014 semne imbucuratoare vom simti in disciplina spitaliceasca fiecare dintre noi. Cetateanul sa stie cand merge, de ce merge la medicul de familie si sa stea cat mai putin la cozile de la spitale. E clar ca nu este usor, e clar ca va fi un drum destul de complicat dar este unicul pe care Romania il are.

- Aplicat in mod corect, acest pachet, cand spun asta ma refer la amandoua, va reusi sa micsoreze costurile si din spitale, iar in urmatorii 3 ani sa actualizam tarifele practicate astazi, iar in 2016 sa avem costurile reale ale unui caz de decontare. Ceea ce astazi nu se intampla.

- Avem nevoie de circa 2 luni de zile pentru implementarea acestor pachete. Trei obiective: reducerea mortalitatii infantile prin vaccinare si introducerea programului de chirurgie cardiaco-pediatrica. Al doilea obiectiv, scaderea mortalitatii prin diminuarea cazurilor de ciroza hepatica. Cresterea calitatii vietii, al treilea obiectiv.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Au asteptat 6 ani ca legistii sa spuna daca medicii sunt vinovati. Minciunile din sistemul sanitar
Au asteptat 6 ani ca legistii sa spuna daca medicii sunt vinovati. Minciunile din sistemul sanitar

Eugen Nicolaescu, ministru al Sanatatii si in 2007, le-a promis parintilor ca statul va plati tratamentul baiatului, insa dupa 10 luni familia a plecat in Germania pe banii lor, pentru ca li se spusese ca spitalele din strainatate nu raspund la cereri.

Schimbarile din sanatate de la 1 februarie. In ce conditii va demisiona ministrul Eugen Nicolaescu
Schimbarile din sanatate de la 1 februarie. In ce conditii va demisiona ministrul Eugen Nicolaescu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a fost invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani', difuzata duminica de la ora 10.00 la ProTV, PROTV NEWS si voyo.ro.

Nicolaescu: In 2014 vom avea trei programe de sanatate etalon, pentru cancer, diabet si transplant
Nicolaescu: In 2014 vom avea trei programe de sanatate etalon, pentru cancer, diabet si transplant

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, marti, ca in 2014 vor fi trei programe nationale de sanatate etalon, pentru cancer, diabet si transplant, acestea urmand sa aiba asigurata finantarea inca din prima zi a anului viitor.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.