Nouă speranță pentru pacienții care suferă de Alzheimer: stimularea electrică a creierului
Cercetătorii americani le dau o speranţă celor care suferă de Alzheimer. Trei pacienţi au acceptat să li se implanteze în creier electrozi.
Au fost ţinuţi sub observaţie, iar medicii au ajuns la concluzia că stimularea electrică poate întârzia evoluţia bolii.
Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă din Japonia şi Australia au creat un test de sânge care poate detecta boala înainte de apariţia pierderilor de memorie. Analiza detectează o proteină toxică ce se acumulează în organism în timpul bolii.
Deşi suferă de Alzheimer de mai mulţi ani, LaVonne Moore a reuşit să îşi păstreze acele aptitudini care îi sunt necesare pentru a cânta la pian. Femeia e una dintre cei trei pacienţi care au acceptat să participe la un studiu şi să i se implanteze un peacemaker în creier.
Tom Moore, soţul pacientei: „Procedura a avut loc în 2014 şi trei ani şi jumătate mai târziu, pot să spun că se simte destul de bine."
Specialiştii care au monitorizat-o spun că dispozitivul pare să fi încetinit evoluţia bolii, în special în ceea ce priveşte procesele cognitive implicate în luarea deciziilor şi în rezolvarea problemelor. Medicii au implantat în lobul frontal al femeii electrozi minusculi care stimulează ţesuturile din jur, într-o manieră similară cu peacemakerul cardiac.
Dr. Douglas Scharre: „Vrem să ajutăm circuitele care ne influenţează comportamentul, atenţia, concentrarea."
Implantul nu are efecte secundare grave, însă e nevoie şi de alte studii ca să i se dovedească în mod clar beneficiile.
Dr. Clare Walton, Alzheimer's Society: „E puţin probabil să vedem îmbunătăţiri în cazul tuturor. Trebuie să se facă studii pe mai mulţi pacienţi."
Stimularea celebrală şi-a dovedit beneficiile în cazul maladiei Parkinson, iar unii pacienţi spun că tremorul caracteristic bolii le-a dispărut cu totul.