Boala ce te face sa uiti chiar si numele copiilor, ignorata de autoritatile noastre. Un sfert de milion romani sufera de ea
In Romania, o boala care face ravagii in randul a sute de mii de oameni are nevoie de o strategie nationala. Este vorba despre Alzheimer.
In prezent, 80 la suta dintre cei care sufera de aceasta afectiune primesc prea tarziu verdictul, pentru ca pun primele semne pe seama imbatranirii si nu se prezinta la medic. Daca ar merge din vreme, li s-ar prelungi viata, spun specialistii. In plus, cei din familie ar avea o viata mai usoara.
"In ce zi a saptamanii suntem? In ce data suntem astazi? Puteti sa imi numarati in 3 in 3 de la 100 in urma?”
Aparent banale, intrebarile ii ajuta pe medici sa afle daca pacientul are sau nu probleme de memorie. In plus este rugat sa deseneze un ceas si sa reproduca o figura geometrica. Raspunsurile incorecte sunt un semn clar ca afectiunea s-a instalat deja.
Acest test este foarte important, in conditiile in care la noi, boala este diagnosticata tarziu iar greul revine membrilor familiei. Si mai dureros este ca potrivit psihiatrilor varsta la care se instaleaza Alzheimer-ul a scazut sub 65 de ani.
Maria Cristache, medic psihiatru: "Foarte multe familii nu realizeaza decat in momentul in care varstinicul a devenit invalid pe foarte aspecte ale vietii cotidiene, nu ca uita ce zi este astazi, in ce ani suntem. Nu mai stie cum il cheama, nu mai recunoaste anturajul, nu mai stie numele copiilor al sotilor.
Aparitia bolii nu poate fi impiedicata dar evolutia poate fi incetinita. Radu Mitrea, director general centru medical: “La medicul de familie foarte putini sunt cei care vin sa ceara sau medicul sa-i dea un asemneea test in general nu prea agreeaza, se cred sanatosi.”
Medicamentele pentru aceasta afectiune sunt gratuite, insa avem nevoie de mai mult.
Minerva Gurgu, p resedintele societatii romane Alzheimer- filiala Brasov: “Avem nevoie de un plan national ca sa ne duca in situatia de a diagnostica precoce, de a instituit tratament, de a institui un plan de recuperare si supraveghere. Un pacient cu dementa Alzheimer are nevoie pe zi de 3 ingrijitori”
In Romania boala Alzheimer, considerata o forma a dementei afecteaza peste 250.000 de persoane. Un tratament aplicat de la primele semne poate prelungi viata cu 8-10 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, boala, campanie, strategie, alzheimer, dementa, preventie,
Dată publicare:
12-03-2017 17:04