Boala ce te face sa uiti chiar si numele copiilor, ignorata de autoritatile noastre. Un sfert de milion romani sufera de ea

Ultimul update: Miercuri 15 Martie 2017 07:13
Data publicarii: Duminica 12 Martie 2017 17:04
Categorie: Sanatate

In Romania, o boala care face ravagii in randul a sute de mii de oameni are nevoie de o strategie nationala. Este vorba despre Alzheimer.

In prezent, 80 la suta dintre cei care sufera de aceasta afectiune primesc prea tarziu verdictul, pentru ca pun primele semne pe seama imbatranirii si nu se prezinta la medic. Daca ar merge din vreme, li s-ar prelungi viata, spun specialistii. In plus, cei din familie ar avea o viata mai usoara.

"In ce zi a saptamanii suntem? In ce data suntem astazi? Puteti sa imi numarati in 3 in 3 de la 100 in urma?”

Aparent banale, intrebarile ii ajuta pe medici sa afle daca pacientul are sau nu probleme de memorie. In plus este rugat sa deseneze un ceas si sa reproduca o figura geometrica. Raspunsurile incorecte sunt un semn clar ca afectiunea s-a instalat deja.

Acest test este foarte important, in conditiile in care la noi, boala este diagnosticata tarziu iar greul revine membrilor familiei. Si mai dureros este ca potrivit psihiatrilor varsta la care se instaleaza Alzheimer-ul a scazut sub 65 de ani.

Tanara de 28 de ani, atacata de oamenii din sat pentru ca sufera de o boala cumplita. Un vecin a venit cu toporul

Maria Cristache, medic psihiatru: "Foarte multe familii nu realizeaza decat in momentul in care varstinicul a devenit invalid pe foarte aspecte ale vietii cotidiene, nu ca uita ce zi este astazi, in ce ani suntem. Nu mai stie cum il cheama, nu mai recunoaste anturajul, nu mai stie numele copiilor al sotilor.

Aparitia bolii nu poate fi impiedicata dar evolutia poate fi incetinita. Radu Mitrea, director general centru medical: “La medicul de familie foarte putini sunt cei care vin sa ceara sau medicul sa-i dea un asemneea test in general nu prea agreeaza, se cred sanatosi.”

Medicamentele pentru aceasta afectiune sunt gratuite, insa avem nevoie de mai mult.

Minerva Gurgu, p resedintele societatii romane Alzheimer- filiala Brasov: “Avem nevoie de un plan national ca sa ne duca in situatia de a diagnostica precoce, de a instituit tratament, de a institui un plan de recuperare si supraveghere. Un pacient cu dementa Alzheimer are nevoie pe zi de 3 ingrijitori”

In Romania boala Alzheimer, considerata o forma a dementei afecteaza peste 250.000 de persoane. Un tratament aplicat de la primele semne poate prelungi viata cu 8-10 ani.

Manusa care depisteaza boala Parkinson si aplicatia care iti completeaza tinuta. Inventiile celor mai buni viitori ingineri

Manusa care depisteaza boala Parkinson si aplicatia care iti completeaza tinuta. Inventiile celor mai buni viitori ingineri

Fiul unei paciente moarte

Moartă în condiții suspecte, într-un spital din Târgu Jiu. Fiul victimei cere anchetă

Șocul trăit de un pacient după operație. ”Știi că ți-a extirpat rinichiul?”

Arafat, despre țigările electronice: Trebuie să oprim promovarea acestor „noi aparate ale morţii”

Program de voluntariat printr-o aplicație legată de Serviciul de Ambulanță. Cum funcționează

Pas important pentru bolnavii de Hepatita C. Analizele, prescrise şi de medicul de familie

Spitalele private, nevoite să crească salariile după măririle de la stat. Pacienții, primii afectați

somn

Avertismentul specialiștilor. Lipsa unui program fix de somn poate duce la boli grave

Ministrul Sorina Pintea, despre criza imunoglobulinei: „Va fi rezolvată cât de curând”

O noapte în spitalul din Focșani a îngrozit-o pe o femeie: ”E un genocid”

Sistemul sanitar românesc, infectat și mai tare de vizitatorii care nu respectă protocolul

Ministrul Sorina Pintea discută, marți, cu sindicaliștii din Sănătate

Ministrul Sănătăţii: Problema imunoglobulinei, rezolvată parţial. Austria ne trimite 10.000 de doze