Cum vrea Gabriela Firea să-i convingă pe medicii Gobej și Bică să revină asupra demisiei
Medicii Ionuț Gobej si Dorin Bică, doi dintre cei mai buni specialiști neurochirurgi din Romania, au anunțat luni dimineața că și-au dat demisia din funcția deținută la Spitalul Colentina.
UPDATE 20:30 Firea le-a cerut celor doi medici demisionari de la Spitalul Colentina să revină asupra deciziei. Doctorului Gobej i-a propus să preia interimatul Secţiei de neurochirurgie
Primarul general Gabriela Firea le-a propus celor doi medici demisionari de la Spitalul Clinic Colentina, Ionuţ Gobej şi Dorin Bică, să-şi reconsidere decizia, doctorului Gobej propunându-i să preia interimar conducerea Secţiei de Neurochirurgie a unităţii medicale. De asemenea, Firea le-a solicitat să facă o propunere pentru funcţia de manager, aceasta fiind medicul Lelia Iliescu.
Conform unui comunicat al Primăriei Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat conducerii ASSMB să îi prezinte până vineri, 8 septembrie, un raport detaliat referitor la problemele de personal şi dificultăţile în derularea procedurilor de achiziţii de materiale medicale cu care se confruntă Spitalul Colentina.
„Am avut o discuţie constructivă şi corectă cu domnii doctori Gobej şi Bică. Medicii trebuie ajutaţi în activitatea lor pentru că de ei depinde viaţa pacienţilor. Le-am adresat rugămintea de a reconsidera decizia de a demisiona şi i-am asigurat de tot sprijinul meu", a declarat Firea.
Ea i-a propus doctorului Gobej să preia interimar postul de şef de secţie Neurochirurgie. În acelaşi timp, le-a solicitat celor doi medici să îi facă o propunere pentru un director medical interimar al spitalului Colentina. Medicii Gobej şi Bică au propus-o pe doctoriţa Lelia Iliescu.
"Pentru mine, ca şi pentru dumneavoastră, primează binele ceăţeanului, al pacientului, iar politizarea acestui domeniu nu poate fi benefică. Referitor la criza de personal la care faceţi referire, vă informez că am solicitat urgentarea procedurilor de suplimentare a posturilor în spitalul Colentina. Totodată, potrivit legii, în următoarea perioadă, se vor organiza şi concursurile de ocupare a posturilor de manager pentru toate cele 19 spitale aflate in subordinea PMB", a spus Gabriela Firea.
Motivele demisiei celor doi medici
Cei doi medici de la Spitalul Colentina şi-au dat demisia pe motiv că unitatea nu mai asigură standardele necesare pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale din secţia de neurochirurgie şi că numărul bolnavilor care nu au putut fi operaţi atinge deja câteva zeci.
„Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluție. Mulțumim tuturor celor care ne-ați fost aproape”, spune medicul demisionar.
Medicul Ionuț Gobej a scris:
„Dragi pacienți, prieteni și colegi,
Astăzi 4 septembrie 2017 am demisionat împreună cu colegul meu Dr Bică din funcția deținută la Spitalul Colentina. Atașez mai jos textul demisiei, unde o motivez. Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluție.
Mulțumim tuturor celor care ne-ați fost aproape”.
În demisia sa, Ionuț Gobej spune că a făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat în ultimii trei ani, dar că, în ciuda numeroaselor referate și memorii adresate instituțional la toate nivelurile ierarhice, strigătul său a rămas fără ecou.
„Rezistența în mea spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate”, spune acesta.
„Am venit în anul 2014 la spitalul clinic Colentina din București captivat de o propunere la care nu am visat vreodată, să înființăm o secție de neurochirurgie la cel mai inalt nivel, capabilă să realizeze intervenții pe creier în maniera minim invazivă. Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public și printre puținele din lume. Am acceptat provocarea având la bază o temeinică pregătire la cele mai prestigioase centre din Franța. De la primele discuții și până la primul pacient operat, au trecut opt luni. În cadrul proiectului, spitalul a dezvoltat și o secție de terapie intensivă nivel 1, foarte performantă și a modernizat neurologia, secție fără de care nu ar fi fost posibilă neurochirurgia de înaltă performanță. Lucrurile au evoluat peste așteptări și în 2016 am realizat peste 300 de operații prin metode minim invazive. În 2017, urma să se dea in folosință a doua sală de operații pentru neurochirurgie odată cu venirea a doi noi colegi pregătiți și ei în clinici din străinătate.
În ianuarie 2017, managementul și viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neașteptat. Termenii proiectului „Neurochirurgie Colentina” s-au modificat dramatic. Inexplicabil, ne-am trezit pe o turnantă care a durat opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secții dar și a terapiei intensive. Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munți de referate și memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferința de presă, ne-am adresat instituțional la toate nivelurile ierarhice, dar fără vreun rezultat. (...) Rezistența în mea spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate.
În aceste condiții, prezența mea în spitalul clinic Colentina nu se mai justifică, termenii în baza cărora am venit in acest spital fiind modificați radical.”, explică medicul Ionuț Gobej în demisie.
Ionuţ Gobej a mai atras atenţia public asupra situaţiei în curs de degradare de la Spitalul Colentina. În februarie, acesta arăta că din cauza lipsei de personal doi pacienţi erau condamnaţi la moarte, acuzând noua conducere a unităţii că se raportează la binele pacientului doar ca la o lozincă.
Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, susţinea la acea dată că afirmaţiile doctorului Ionuţ Gobej nu se sprijină pe realitate.
La începutul lunii ianuarie, primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a demis pe managerul Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, pe motiv că i-a ţinut pe pacienţi în frig în saloane. Doar câteva saloane nu au fost încălzite, iar cauza a fost o avarie a RADET, declara, în schimb, managerul interimar, Dana Ionescu.
Potrivit acesteia, nici în acele saloane nu a fost o situaţie foarte gravă, pentru că au funcţionat instalaţiile de aer condiţionat.
Ionut Gobej şi Dorin Bică erau rezidenţi la Paris în 2014, când au fost contactaţi de fostul manager de la Colentina, Bogdan Andreescu, pentru a realiza o secţie de neurochirurgie.
„I-am spus managerului că vom veni, dar cu condiţia să facem o secţie, dar am pus mai multe condiţii: una, anestezistul să fie în sală la ora 8.00, să ne lase să facem o secţie exact aşa ca la Paris”, au povestit medicii.
Reacția conducerii spitalului Colentina
Conducerea Spitalului Colentina își exprimă, într-un comunicat, ”totala surprindere” față de declarațiile celor doi neurochirurgi. Mai mult, oficialii dau vina pe medici pentru lipsa de materiale consumabile.
Managementul precizează că au fost făcute mai multe concursuri de angajare pentru medici și asistenți pentru secția de Neurochirurgie.
Referitor la program, conducerea susține că a fost instituit de fostul manager și nimeni nu a cerut modificarea lui. În final, cu privire la lipsa de medicamente, în comunicat este precizat că referatele întocmite de personalul secției nu au respectat prevederile legale și nu au specificațiile tehnice necesare achiziției.
Sursa: Pro TV
Etichete: spitalul colentina, Dorin Bica, Ionut Gobej,
Dată publicare:
04-09-2017 10:42