Ocupăm ultimul loc în Europa la depresie. Ce ascunde de fapt statistica înșelătoare

Dată publicare: 11-02-2019 18:07
Dată actualizare: 13-02-2019 19:53


Ne este ruşine să ne recunoaştem tristeţea şi neîmplinirile. Astfel poate fi explicat faptul că românii se declară că fiind cei mai puţin depresivi oameni din Europa.

Practic doar 1,5% dintre cei chestionaţi admit că suferă de depresie. Numai că statisticile pot fi înşelătoare, atrag atenţia specialiştii. Netratată la timp, această boală poate duce până la suicid.

Potrivit unui studiu EUROSTAT, suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte depresia în rândul populaţiei.

Cifrele nu arată însă că românii nu sunt neapărat feriţi de această boală, ci că foarte mulţi au încă frica ori le este ruşine să meargă la psihiatru pentru a-şi învinge temerile, şi, astfel, nu sunt luaţi în evidenţă, spun specialiştii.

Bianca-Lidia Brânduşa, psiholog: "Se tem oamenii de rând de aceast diagnostic. Vorbim de o fobie de a recunoaşte, de teama de a nu fi judecat. De teama de a nu-ți se pune o etichetă."

Cea mai de temut complicaţie a depresiei este suicidul.

Adrian Bumbu, medic psihiatru: "Ar fi bine să aibă măcar o discuţie cu un psiholog. Care trimite mai departe la specialistul psihiatru."

O tânără a intrat în depresie în urmă cu trei ani, atunci când relaţia ei cu iubitul s-a terminat brusc.

Tânără: "Am trecut prin câteva atacuri de panică. Eram la facultate, înainte să intru la un curs, pur şi simplu nu puteam să respir. Nu mai îmi simţeam mâinile, îmi tremurau buzele.
Reporter: Cum ai învins?
Tânără: Prin multe şedinţe de terapie, sprijin de la prieteni."

Însă, spre deosebire de alţi europeni, foarte puţini români cer ajutor.

Tânără: ”Pentru cine a avut, cred că poate scăpa singur, trebuie doar să treacă peste momentul ăla, să schimbe ceva din viaţa lui."

De altfel, stăm foarte prost şi la numărul de psihiatri: vorbim de 11 medici specialişti, la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care tari precum Germania, Finlanda şi Suedia au dublu.

Virgil-Radu Enătescu, Clinica de Psihiatrie Timişoara: ”Dintre psihiatrii pe care îi formăm, o mare parte prefera să lucreze în Occident, practic se produce o hemoragie de specialişti."

Alţi specialişti care pot trata stările depresive în stare incipientă sunt psihologii. Numai că deşi specializarea este una dintre cele mai căutate la universitate, mai puţin de jumătate reuşesc să termine cei trei ani de studiu.

Delia Virga, director departament Psihologie Universitatea de Vest: ”E nevoie de o pregătire masterală, de o formare în psihologie clinică şi psihoterapie care durează între 3 şi 5 ani, costurile de formare sunt relativ mari, nu sunt de neglijat."

Trist este ca şi psihologii care ajung până la urmă să practice această meserie duc, deseori, lipsa de clienţi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO