Miturile despre vaccinurile anti-COVID, demontate de experți. Cum s-a reușit dezvoltarea serului într-un timp atât de scurt

Ultima actualizare: 24-11-2020 19:37

Se apropie momentul în care vaccinul salvator împotriva virusului SARS-CoV-2 va ajunge la noi în țară. Oficialii pregătesc strategia de imunizare a populației, iar trei seruri au trecut de ultima fază de cercetare.

Interesul pentru vaccinuri este atât de mare, încât au apărut și efectele negative: zvonurile, dezinformarea, știrile false.

Internetul abundă de mituri, iar unii se tem să se vaccineze. Specialiștii țin însă să îi liniștească.

Vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt în prezent cele mai avansate vaccinuri anti-COVID din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Sunt la finalul Fazei III de teste clinice. Cel dezvoltat de Oxford University şi AstraZeneca a fost testat pe mai mult de 24 de mii de voluntari cu o eficienţă medie de 70%, dă imunitate la infecţia cu Sars-CoV-2 după 14 zile şi poate fi păstrat la frigider timp de 6 luni.

Compania Moderna a făcut testele clinice pe 30 de mii de persoane, iar eficienta declarată a fost de 94,5%. Eficiența înseamnă că aceşti oameni au dezvoltat anticorpi. La frigider rezistă 30 de zile şi la congelator până la 6 luni.

Serul celor de la Pfizer şi BioNTech a fost aplicat pe mai mult de 43.500 de voluntari şi eficiența a fost de 90 de procente cu anticorpi după două doze, dar la 28 de zile după prima injectare. Ca să ţină 6 luni ar trebui păstrat la temperaturi de -70 de grade. Preţurile pentru o doză sunt aici.

O lume întreagă urmărește aceste vaccinuri, companiile acestea sunt atât de mari și au protocoale atât de atent verificate de cele mai severe autorități în domeniu, încât presiunea această fantastică nu poate fi decât una benefică.

Nimeni nu-și permite erori, pentru că la acest nivel, cu atâta așteptare în lume, o eroare ar însemna o catastrofă, nu numai pentru acest ser, ci pentru vaccinare în general.

Teorii ale conspirației apărute în spațiul public

 

Din nefericire internetul în general şi reţelele sociale în special abundă de teorii ale conspiraţiei.

Una dintre informaţiile false este aceea că vaccinurile nu ar fi sigure pentru că au fost dezvoltate prea repede, față de cele din trecut. "Am ajuns la o asemenea performanţă medicală pentru că cercetările nu au început de la zero", ne spune medicul imunolog Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford.

Acolo a fost făcut unul dintre vaccinurile împotriva noului coronavirus.

Ștefan Dascălu, medic imonolog Universitatea Oxford: ”Am avut cercetare pe virusuri foarte similare şi aici mă refer la primul SARS şi la virusul MERS, care nu au ajuns pandemie şi am avut noroc că nu au ajuns pandemie. Şi pe lângă asta, resursele materiale, financiare şi evident umane care au fost investite în dezvoltarea de vaccin.”

O explicaţie vine şi de la compania AstraZeneca. Într-un răspuns trimis Ştirilor Protv, reprezentanţii companiei spun că au reuşit să reducă timpul care în trecut era alocat pentru birocraţie. Cum? Încă din procesul de cercetare, trimit datele pe care le afla la autorităţile de reglementare din Europa, Statele Unite, Marea Britanie sau Canada. Asta înseamnă că la finalul cercetărilor, autorizarea nu va dura la fel de mult ca înainte pentru că aceste instituţii au avut tot timpul acces la date.

Un alt mit care circulă pe internet este că serul, odată injectat, ar duce la dezvoltarea unor anomalii. Fals, spun specialiştii.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate publică: ”Vaccinul nu aduce în corpul oamenilor nicio anomalie, nu produce nicio schimbare la nivelul adn-ului uman şi nu face altceva decât să înveţe celulele sistemului nostru imunitar cum să reacţioneze mai rapid atunci când coronavirusul apare în organism.”

În plus, oficialii din Unirea Europeană garantează că vor verifica şi testa vaccinurile venite de la producători.

Ştefan Turcu, Comisia Europeană: ”Avem agenţia europeană pentru medicamente, este agenţia supremă care dă autorizaţie ca vaccinul să fie pus pe piaţă, iar numai atunci când vaccinul va fi sigur va fi pus pe piaţă.”

Din păcate există şi oameni care cred că prin vaccin li se va implanta un cip sau ca fondatorul Microsoft are de câştigat de pe urma pandemiei. Sunt afirmaţii fără niciun fundament.

Ștefan Dascălu, medic imonolog Universitatea Oxford: ”Poate fi asemănata propagarea acestei dezinformări cu propagarea virusului şi poate fi mult mai periculoasă”.

Medicii vă roagă să vă informaţi doar din surse oficiale. Şi până când vaccinurile vor ajunge la noi, să vă protejaţi cât mai bine de noul coronavirus.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO