Ministrul Sanatatii: "Modificarea legii fumatului, atentat la sanatatea cetatenilor". Tigarile ucid 42.000 de romani anual
In Romania mor anual 42.000 de oameni din cauza fumatului, echivalentul a 200 de avioane prabusite, a afirmat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.
"Am locuit mult timp la Viena si am calatorit foarte des cu avionul, saptamanal o buna perioada. Mi-a fost foarte teama de mersul cu avionul, mi-a fost teama ca s-ar putea intampla ceva. Anual, in Romania mor 42.000 de oameni din cauza fumatului, asta inseamna cam 200 de avioane prabusite", a declarat ministrul Sanatatii, conform Agerpres.
El a vorbit si despre experienta sa personala privind fumatul.
"Ma bucur sa am ambii parinti inca in viata. Ambii mei parinti fumeaza de la 20 de ani. Mama este invatatoare, tatal a fost sportiv de perfomanta, a fost inotator de performanta. Tatal meu a facut primul infarct inainte de varsta de 40 de ani si a suferit un dublu by-pass acum mai putin de sase luni. inca este in perioada de recuperare si ma bucur sa il avem asa cum a fost inainte", a marturisit Vlad Voiculescu. "Capacitatea lui pulmonara este undeva la 50%. Capacitatea pulmonara a mamei mele este, de asemenea, sub 50%. Repet, au inceput sa fumeze la 20 de ani", a adaugat ministrul.
Vlad Voiculescu a amintit ca "in Romania principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare, tumorile maligne si complicatiile respiratorii".
"Efectele fumatului nu se vad imediat, ci dupa 15 - 20 de ani cateodata, de aceea, pe langa incurajarea opritului de fumat, este extrem de importanta prevenirea debutului, mai pe romaneste: ar fi bine ca tinerii sa nu se apuce de fumat. Cifrele, pe mine unul, ma sperie: 5% din copiii de 11 ani au fumat macar o data, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani si 52% din copiii de 16 ani. La acest ultim segment de varsta, ponderea copiilor care fumeaza constant este de 29%", a afirmat ministrul.
El a adaugat ca, pentru implementarea unei strategii antifumat este nevoie de "un efort sustinut din partea institutiilor statului, a societatii civile si a fiecaruia dintre noi".
Gazda dezbaterilor a fost presedintele Klaus Iohannis, cel care, in cartea auto-biografica, a povestit ca a fost un fumator inrait, dar a renuntat la acest viciu. "Cancerele si bolile cardiovasculare sunt asociate stilului de viata, iar fumatul este unul din factorii de risc pentru sanatate in acest sens".
La discutii au participat politicieni, sportivi, sau reprezentanti ai societii civile. Cu totii au cautat mijloacele pentru ca tinerii, dar mai ales copiii, sa nu mai cada prada fumatului. In acest context, ministrul Sanatatii a solicitat Parlamentului sa nu modifice asa-numita Lege anti-fumat, cea care interzice fumatorilor sa-si aprinda tigara in orice spatiu public inchis.
La inceputul lunii iunie, senatorii au fost de acord sa se poata fuma si in baruri, cluburi, ori alte spatii inchise, cu conditia sa fie amenajate spatii speciale. Acum, aceste modificarile au ajuns la Camera Deputatilor. "Acesta este un atentat la sanatatea tuturor cetatenilor. Am incredere in camera decizionala ca va corecta aceasta greseala", a spus Voiculescu
Prezenti la dezbateri, mai multi sportivi l-au sustinut pe ministru. Printre ei, Ciprian Marica si Andreea Raducan. Una dintre concluziile discutiilor de la Cotroceni a fost aceea ca este nevoie de un program de preventie adresat copiilor, inca din clasele primare.
Sursa: Agerpres
Etichete: avion, tigari, sanatate, fumat, vlad voiculescu,
Dată publicare:
08-09-2016 16:51