Tigara este primul pas spre pierderea dintilor. Avertismentele stomatologilor pentru fumatori


Ultimul update: Luni 01 August 2016 07:24
Data publicarii: Vineri 29 Iulie 2016 09:04
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

O tigara aprinsa inseamna automat ca intreaga cavitatea orala nu va mai primi sange suficient. Mergand pe fir, si apararea imunitara devine firava.

Ce inseamna asta? O trauma stomatologica minora va fi perceputa de organism drept veritabila tragedie. Tigara este primul pas spre pierderea dintilor.

O singura tigara determina inflamatie in cavitatea orala, ca reactie de aparare la substantele toxice. Odata inflamata, aceasta nu mai sta ferm lipita de dinte. Bacteriile prezente in cavitatea orala in mod normal incep sa migreze spre radacina dentara. Fenomenul are mai multe etape. Finalul e unul singur:

Constantin Gaucan Medic primar stomatolog: "Daca cineva in copilarie a tras de un stalp batut in pamant a vazut ca, la baza stalpului, incepe sa se formeze o palnie prin care stilpul repectiv incepe sa iasa din pamant usor si asta e motivul pierderii prin acest fenomen infectios."

Pe de alta parte, tigara dupa alta tigara, modifica compozitia chimica a cavitatii orale. Fumatul creaza acizi in exces care determina inmultirea bacteriile patogene, generatoare de boli. Sarurile minerale din saliva, in contact permament cu filmul bacterian, creaza tartrul.

Asadar, fumul se depune si genereaza un mediu si mai acid si mai propice dezvoltatii cariilor si a bolii parodontale, adica a parodontozei.

Pe de alta parte, nicotina este un alcaloid, adica o substanta care determina vasele mici de sange sa se stranga. Odata ce se contracta, sangele nu mai curge in mod normal in cavitatea orala.

Aceste actiuni ale tigarilor se petrec simultan. Initial, pagubele sunt reversibile. Spre exemplu, vasele de sange isi revin la calibrul initial in 20 de minute dupa ultima tigara. Aceasta daca nu urmeaz o noua tigara.
 

Tags: tigara, dinti,

Specialistii in boli infectioase raporteaza multe cazuri de tuse convulsiva la copii. Greseala pe care o fac multi parinti
De ce este bine sa lasam copiii sa bea apa dintr-un izvor si sa manance un fruct nespalat. Rolul esential al bacteriilor
Care sunt controalele medicale anuale absolut necesare. Diferenta majora dintre noi si cei din vestul Europei