Cand trebuie sa le explicati copiilor ca fumatul este periculos si cum e bine sa o faceti
"Nu fuma!" - este sfatul oricarui parinte pentru copilul sau. De multe ori insa vine prea tarziu, in perioada adolescentei.
In aceasta etapa, perceptia tanarului va fi de restrictie. Educatia tardiva sub forma de impunere va avea fix efectul invers asupra sa. Va fi si mai convins ca trebuie macar sa incerce.
Prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: "In momentul in care un copil este expus la fumatul pasiv al parintilor, in momentul acela, celulele respective incep sa fie pe de o parte distruse. Pe de alta parte, scade apararea."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fumatul pasiv distruge capacitatea functionala a plamanilor unui copil. Acesta nu va ajunge niciodata la capacitatea respiratorie programata genetic. Simultan, va suferi un numar mai mare de infectii respiratorii. Sunt date medicale dovedite.
Indiferent ca fumati sau nu, copilul are nevoie de un exemplu de comportament. Unul care sa-l tina departe de tentatia fumatului. Usor de zis, greu de facut.
"Sa maninci sanatos!, Sa nu fumezi!, Sa ai un comportament sexual sanatos!'' - sunt sfaturi pentru adolescenti. Nu va imbatati cu apa rece, le spun psihologii parintilor. Informatia bruta nu schimba comportamentul.
Curiozitatea se naste tocmai din contradictia dintre informatie - "nu fuma, ca nu-ti face bine! - si comportamentul celor din jur. Si apare beneficiul.
Atasamentul fata de parinti este o alta arma a aceluiasi: "NU FUMA!". O relatie buna intre adolescent si mama sau tatal il va ghida pe copil inspre un grup potrivit. SI nu-l va arunca in primul care ii iese in cale. Care il accepta.
Construiti-i un program placut, din prima parte a copilariei.
Dupa tot acest suport emotional din prima parte a vietii, e posibil sa percerceapa corect informatiile legate de efectele nocive ale fumatului pe termen lung.