Ministerul Sănătăţii ia în calcul să restricţioneze temporar exportul anumitor medicamente. Explicația specialiștilor
Ministerul Sănătăţii ia în calcul să restricţioneze temporar exportul unor medicamente care nu se mai găsesc pe piaţă din cauza preţului sau a cererii mari.
Aici intră antibioticele pentru copii sau unele tratamente oncologice. Pentru că ne confruntăm cu un sezon complicat de viroze cererea de medicamente este uriaşă. Sunt probleme, şi cu stocurile în cazul unor vaccinuri.
În plin sezon de viroze, medicamentele produse de anumite companii nu se mai găsesc. Există însă alternative care conţin aceeaşi substanţă activă, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Unii părinţi au înfiinţat grupuri pe internet unde postează adresa farmaciilor care mai au pe stoc cele necesare.
După anii de pandemie, în care oamenii au stat în casă şi s-au îmbolnăvit mai puţin, producătorii de medicamente au scăzut producţia. Acum am renunţat cu toţii la masca au apărut virozele iar cererea de doctorii a crescut de 4 ori faţă de 2021 spun farmaciştii.
Speteanu Beatrice, farmacist: “Vorbim acum de o criză acută de antibiotice, suspensii pentru copii, vorbim de o criză de antitermice şi antiinflamatoare, aici poate mai găsim o variantă sau două dar şi acestea încep să fie din ce în ce mai puţine. Expectorante, antitusive pestru copii, soluţii pentru nebulizare în ceea ce priveşte bronsolite acute".
Ministrul sănătăţii promite că situaţia se va debloca în lunile următoare şi că a pregătit o serie de măsuri, una dintre acestea ar fi să restricţioneze exporturile.
Alexandru Rafila: ”Examinăm posibilitatea restricţionării la export, împreună cu ANM pentru anumite categorii de medicamente, mai ales antibiotice pentru copii şi altele inclusiv oncologice. Agenţia a mai făcut acest lucru şi cu siguranţă îl va repeta”.
Reporter: Când intră în vigoare?
Rafila: ”Din luna ianuarie".
În cazul vaccinurilor pentru copii care nu se găsesc ministrul spune că problema este delicată. Unele seruri lipsesc şi din alte ţări şi îi roagă pe medicii de familie care au doze în plus să le distribuie.
Alexandru Rafila: ”Pentru multe dintre vaccinuri sunt unul sau doi producători la nivel mondial. Şi noi mai suntem şi în UE, iar vaccinul trebuie să fie calificat pentru a fi vândut în Uniunea Europeană."
O altă problemă în criza medicamentelor o reprezintă preţul fix impus de minister care nu a fost schimbat de 2 ani. Pentru că au crescut costurile de producţie firmele de profil n-au mai fost interesate să vândă la noi. Doctorul Alexandru Rafila susţine că a emis un ordin de ministru pentru a debloca situaţia. Asta înseamnă că oamenii vor plăti mai mult atunci când vor fi refăcute stocurile.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, alexandru rafila, medicamente,
Dată publicare:
20-12-2022 19:10