Mii de români care suferă un AVC mor sau rămân cu sechele. Care este tratamentul pentru acești pacienți
Mii de români care suferă un accident vascular cerebral mor sau rămân cu sechele grave pentru că nu au acces la o procedură care i-ar putea salva.
Se numește „trombectomie”, iar în țara noastră se face cu finanțare de la Ministerul Sănătății doar în cinci spitale.
Autoritățile spun că, în curând, mai mulți medici vor putea să învețe să execute această procedură, astfel încât bolnavii să aibă o sanșă la viață.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un pacient din Craiova a suferit un accident vascular cerebral și are nevoie de trombectomie. Cel mai apropiat centru în care poate fi tratat este Spitalul Universitar din București, așa că a fost adus cu elicopterul.
Trombectomia
Trombectomia este procedura prin care cheagul de sânge care a înfundat un vas din creier este scos cu un dispozitiv introdus pe arteră. Se poate aplica doar în primele șase ore de la apariția simptomelor.
În țară, prin programul Acțiuni Prioritare, finanțat de Ministerul Sănătății, doar în cinci spitale se fac aceste proceduri speciale. Două sunt în București și câte unul în Timișoara, Târgu Mureș și Suceava.
Dr. Bogdan Dorobâț: „Sunt 15 medici care pot face acest gen de intervenție și ar trebui să ne apropiem spre 100. Conform criteriilor europene, ar trebui să ai un centru la 1.000.000 de locuitori''.
O altă problemă este faptul că în România nu există sistem de gardă pentru tratamentul pacienților care au nevoie de trombectomie.
În fiecare an, peste 3.500 de bolnavi ar avea nevoie de această procedură, dar cele mai multe s-au făcut în 2021, doar 287.
Tratament pentru pacienții cu AVC
Autoritățile fac un pas pentru a extinde programul de tratament al pacienților cu AVC.
Prof. dr. Cristina Tiu, președintele SNR: „În prezent, în România, doar radiologii pot face. Extinderea vizează și neurologi și neurochirugi. Pentru pacient înseamnă o șansă în plus la viață, la o viață normală, fără dizabilitate”.
După ce iși termină specializarea, doctorii care vor să facă trombectomii trebuie să urmeze o pregătire de până la doi ani, teoretică și practică.
Prof. dr. Dafin Mureșanu: „50.000 de cazuri de AVC ischemic în România. În realitate, cazurile sunt mai multe, 60-70.000. O mortalitate care ne clasează într-o zonă critică. Va trebui să luăm măsuri urgente”.
Autoritățile spun că datorită acestor modificări legislative vor fi recunoscute și diplomele doctorilor neurologi care se pregătesc în străinătate pentru a face trombectomii.