Micii, carnatii sau ceafa de porc, pe lista neagra a produselor CANCERIGENE. Explicatiile sefului OMS pentru Romania
Consumul de carne procesata poate provoca aparitia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, in timp ce consumul de carne rosie este o cauza probabila a imbolnavirilor oncologice, conform OMS, transmite Reuters.
Agentia internationala pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer - IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesata, asa cum este cea folosita in crenvursti sau in sunca in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.
"Pentru o persoana, riscul de imbolnavire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesata ramane redus din punct de vedere statistic, insa acest risc creste odata cu cantitatea de astfel de carne consumata", a explicat dr. Kurt Straif, conducatorul Programului de monografii derulat in cadrul IARC.
Carnea rosie, categorie in care este inclusa carnea de vita, miel/oaie/berbec si porc, a fost introdusa in grupa de risc 2, fiind clasificata drept "carcinogen probabil". Pe aceasta lista se mai afla substante precum glifosatul, un erbicid cancerigen.
Clasificarea carnii rosii in grupa 2 de risc oncologic reflecta existenta unor "dovezi limitate" ca poate provoca afectiuni oncologice.
In cadrul acestui raport IARC a identificat in special legaturile dintre consumul acestor tipuri de carne si cancerul colorectal, dar au fost observate si asocieri cu cancerele de prostata si pancreas.
#BREAKING Sausages, ham cancer-causing, red meat 'probably' too: UN agency
— Agence France-Presse (@AFP) October 26, 2015
Raportul OMS include carnea procesata pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen, iar carnea rosie, in urmatorea categorie de risc. Informatia, aparuta initial vineri, a starnit proteste din partea reprezentantilor industriei alimentare din Statele Unite.
Practic, raportul OMS catalogheaza costita, carnea tocata, salamul, carnatii – dar si micii romanesti – drept alimente care va cresc riscul de cancer la fel de mult precum tigarile sau azbestul. Ar putea fi vorba mai ales despre cancerul de colon. World Cancer Research Fund (WCRF) a avertizat in trecut ca exista “dovezi solide” in favoarea ipotezei ca un consum excesiv de carne rosie ar favoriza aparitia cancerului.
O explicatie posibila este accea ca pigmentul care da culoarea specifica carnii rosii, hematina, ar putea afecta mucoasa intestinului.
De asemenea, metodele de conservare a carnii prin afumare, uscare sau sarare ar putea duce la formarea unor compusi cancerigeni.
Raportul OMS nu implica neaparat necesitatea unor modificari ale legislatiei in privinta acestor alimente, dar ar putea afecta vanzarile si increderea consumatorilor.
Seful OMS pentru Romania: Regimurile monoalimetare bazate pe carne pot fi daunatoare
Seful Biroului OMS pentru Romania, Victor Olsavszky, atrage atentia ca regimurile monoalimentare bazate pe carne pot fi daunatoare.
El a explicat ca, potrivit ultimului raport al OMS, carnea procesata poate fi cauza unor cancere, in special digestive, mai ales colo-rectal.
"Sigur, acest lucru il stim de mai multa vreme. De data aceasta, Agentia Internationala de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente si evidente. Trebuie sa facem o distinctie intre riscul prezentat de carnea procesata sau carnea rosie si faptul ca ele reprezinta un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmeaza acum sa se determine cata carne trebuie sa mananci ca sa fii la risc. Or acest lucru nu este inca suficient studiat", a afirmat luni Olsavszky, la Senat.
Seful Biroului OMS pentru Romania a amintit ca japonezii au atras atentia asupra acestui fapt inca din anii '50 sau '60.
"Noi stim de multa vreme. inca de prin anii '50 - '60 japonezii au fost primii care au demonstrat relatia intre carnea afumata, pestele afumat si aparitia cancerului gastric. De aceea, ceea ce noi recomandam este acea dieta echilibrata: vegetale, fructe si carne, care nu e foarte importanta. Numai ca regimurile acestea monoalimentare bazate numai pe carne pot fi daunatoare. OMS a emis o serie de ghiduri vizavi de dieta echilibrata numai pentru anumite lucruri: cata sare, cat zahar si cate grasimi. Pentru carne, inca nu. Aceasta ar fi urmatoarea etapa de cercetare", a adaugat Olsavszky.
Sursa: Reuters
Etichete: OMS, cancer, alimente, carne, nutritie, sanatate, pericole,
Dată publicare:
26-10-2015 13:14