Romania intra in cursa tarilor care cauta un leac pentru cancer. Unde e cel mai modern centru de cercetare din Europa de Est

24-10-2015 08:38


Romania intra in randul tarilor care incearca sa gaseasca un leac pentru cancer. La Timisoara, in cadrul spitalului judetean, a fost deschis cel mai modern centru de cercetare al celulelor si terapiilor genetice din Estul Europei.

Cu aparatura de ultima generatie, oamenii de stiinta vor incerca sa descopere noi metode de diagnosticare, dar si tratamente impotriva acestei maladii. In urmatoarele luni vor fi angajati si specialisti din strainatate.

Pana acum, cercetatorii Spitalului Judetean din Timisoara isi desfasurau activitatea intr-un spatiu cu cinci camere. Insuficient pentru nevoile lor. Acum, insa, au la dispozitie o cladire cu patru etaje, dotata cu aparatura unica in Europa de Est.

Oana este unul dintre cei 25 de cercetatori care vor lucra aici. A avut numeroase oferte de a pleca in strainatate, insa a ramas in Romania - convinsa ca si aici poate face performanta.

Oana Gavriliuc, cercetator: "Am vrea sa punem la punct metode de diagnostic mai rapide, eficiente care sa fie disponibile pentru cat mai multi pacienti. Trebuie sa ii dam si Romaniei o sansa. Daca am pleca toti, cine ar mai ramane sa faca treaba?"

Specialistii vor incerca sa dezvolte metode avansate de diagnostic si terapie a cancerului, dar si pentru alte boli necrutatoare. Vor studia biologia celulelor si medicina regenerativa. Nevoia este mare, mai ales ca numarul bolnavilor de cancer este in crestere si foarte putini romani merg la controalele de rutina.

Razvan Vulcanescu, secretar de stat Ministerul Sanatatii: "In momentul de fata sunt in jur de 600.000 de persoane care sufera de aceasta afectiune."

Virgil Paunescu, coordonator ONCOGEN: "Decalajul dintre cercetarea romaneasca si cea din strainatate este de vreo 10-15-20 de ani. Cred ca e evident ca daca ai unii care au 20 de ani avans inaintea ta, te vor trage de la Dacie la Mercedes".

Centrul a costat 12 milioane de euro, iar cea mai mare parte a banilor provine din fonduri europene.

VIDEO PROTVPLUS.RO