Romania intra in cursa tarilor care cauta un leac pentru cancer. Unde e cel mai modern centru de cercetare din Europa de Est

Ultima actualizare: 27-10-2015 07:08

Romania intra in randul tarilor care incearca sa gaseasca un leac pentru cancer. La Timisoara, in cadrul spitalului judetean, a fost deschis cel mai modern centru de cercetare al celulelor si terapiilor genetice din Estul Europei.

Cu aparatura de ultima generatie, oamenii de stiinta vor incerca sa descopere noi metode de diagnosticare, dar si tratamente impotriva acestei maladii. In urmatoarele luni vor fi angajati si specialisti din strainatate.

Pana acum, cercetatorii Spitalului Judetean din Timisoara isi desfasurau activitatea intr-un spatiu cu cinci camere. Insuficient pentru nevoile lor. Acum, insa, au la dispozitie o cladire cu patru etaje, dotata cu aparatura unica in Europa de Est.

Oana este unul dintre cei 25 de cercetatori care vor lucra aici. A avut numeroase oferte de a pleca in strainatate, insa a ramas in Romania - convinsa ca si aici poate face performanta.

Oana Gavriliuc, cercetator: "Am vrea sa punem la punct metode de diagnostic mai rapide, eficiente care sa fie disponibile pentru cat mai multi pacienti. Trebuie sa ii dam si Romaniei o sansa. Daca am pleca toti, cine ar mai ramane sa faca treaba?"

Specialistii vor incerca sa dezvolte metode avansate de diagnostic si terapie a cancerului, dar si pentru alte boli necrutatoare. Vor studia biologia celulelor si medicina regenerativa. Nevoia este mare, mai ales ca numarul bolnavilor de cancer este in crestere si foarte putini romani merg la controalele de rutina.

Razvan Vulcanescu, secretar de stat Ministerul Sanatatii: "In momentul de fata sunt in jur de 600.000 de persoane care sufera de aceasta afectiune."

Virgil Paunescu, coordonator ONCOGEN: "Decalajul dintre cercetarea romaneasca si cea din strainatate este de vreo 10-15-20 de ani. Cred ca e evident ca daca ai unii care au 20 de ani avans inaintea ta, te vor trage de la Dacie la Mercedes".

Centrul a costat 12 milioane de euro, iar cea mai mare parte a banilor provine din fonduri europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!