O echipa de cercetatori ar fi descoperit intamplator leacul impotriva cancerului in timp ce dezvoltau un vaccin anti-malarie
O echipa formata din cercetatori danezi si canadieni au facut o descoperire care ar putea schimba complet modul in care sunt tratate cazurile de cancer.
Oamenii de stiinta incercau sa gaseasca o metoda prin care sa protejeze femeile insarcinate de malarie, boala avand un efect extrem de puternic asupra lor. In timpul experimentelor, acestia au descoperit ca malaria ar putea juca un rol decisiv in aceasta lupta.
Un carbohidrat de care se ataseaza parazitul in placenta femeilor insarcinate este identic cu un carbohidrat gasit in tumorile canceroase. Echipa de cercetatori a creat o proteina pe care o foloseste parazitul de malarie pentru a se atasa de placenta si au adaugat o toxina. Aceasta combinatie cauta celulele canceroase care o absorb. Toxina este apoi eliberata si ucide celulele bolnave.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acest test a fost deja efectuat pe mai multi cobai, iar rezultatele au fost incurajatoare. Cercetatorii spera ca vor putea sa testeze aceasta descoperire si pe oameni in urmatorii patru ani. Intrebarea pe care si-o pun este daca poate corpul uman sa tolereze dozele necesare fara a dezvolta efecte secundare.
"Suntem optimisti, proteina pare a se atasa doar de placenta si de celulele canceroase", spune Ali Salanti de la Universitatea din Copenhaga.
Se estimeaza ca 90% din tumori ar putea fi tratate astfel. Pana acum, din testele facute pe cobai in laborator, a rezultat:
- Tumorile limfomului non-Hodgkin: tumorile au fost reduse cu aproape 75%
- Cancerul de prostata: tumorile au disparut in 2 din cei 6 soareci testati, la o luna de la prima doza
- Cancer osos, in metastaza: 5 din cei 6 soareci erau vii dupa 8 saptamani, fata de niciunul in grupul de control.