Meseria care ar putea salva sute de vieţi de copii, dar e ignorată de statul român

03-09-2019 20:18

România este țara cu cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa, iar asta și din cauza faptului că moașele lipsesc din multe maternități, spun specialiștii.

Tot mai puține femei își doresc să învețe această meserie, pentru că în spitale nu sunt posturi. Autoritățile ignoră această problemă, deși ar putea fi amendate de Uniunea Europeană.

De la supravegherea sarcinii, până la asistarea efectivă a naşterii şi îngrijirea postanală, o moaşă ştie cum să îndrume o viitoare mămică. Daniela Stan face această meserie de 30 de ani. Acum este la o maternitate din capitală.

Daniela Stan: „Avem competenţa necesară să ne dăm seama când apar, problemele şi să trimitem mamele la specialist, ne implicăm în educația de sănătate, în cursuri de alăptat.''

Deşi avem aproape 200.000 de naşteri anual, în România sunt mai puţin de 1000 de moaşe. În 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, ţara noastră s-a angajat să dezvolte profesiile liberale, printre care şi cea de moaşe, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Dacă în 2005 aveam 9 facultăţi care specializau în acesta profesie, anul acesta doar 2 au mai scos locuri la admitere: Galaţi şi Târgu Jiu. Reprezentanţii UMF Bucureşti spun de pildă că anul trecut au avut 10 locuri şi 7 candidaţi. Între timp 1 s-a retras, aşa că au decis ca anul acesta să nu mai scoată niciun loc.

Interesul pentru această profesie este tot mai mic. Femeie nu-şi mai doresc să devină moaşe şi pentru că, spun cei din domeniu, spitalele nu sunt interesate să le angajeze. În plus, deşi avem lege, încă nu există norme clare de aplicare.

Melania Tudose: „Instituțiile nu prevăd în organigramă profesia de moaşă, cele care termină o astfel de specilitate nu au locuri de muncă. România riscă infringement pentru că nu a respectat promisiunile.”

Moașa nu este un asistent în sala de naşteri, ci un specialist cu facultate.

Carmen Mazilu, preşedinta ordinului asistentelor şi moaşelor: „Probabil că nu a căpătat o notoritate sau nu sunt stimulaţi elevii să înțeleagă ce înseamnă acesta profesie. Ai o mulțime de întrebări şi e absolut necesar să ai pe cineva care să ţi dea o consiliere corectă.”

În centrul de simulare din Capitală, moaşele şi asistentele medicale pot face de acum pregătire teoretică şi practică.

Statisticile arată că aproape jumătate din femeile care devin mame nu merg la medic în timpul sarcinii. Moaşa ar putea salva anual sute de vieţi printr-un simplu control.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO