Romania, pe primul loc in Europa la numarul de bebelusi morti la nastere. Solutia pentru ca rata mortalitatii sa scada
Campiona statisticilor sumbre, Romania nu rateaza primul loc in Europa nici la numarul de bebelusi morti la nastere.
Problema este ca si multe femei patesc la fel. O solutie pentru iesirea din aceasta situatie, ar fi ca moasele sa accepte sa isi deschida cabinete la tara, unde doctorii specialisti ajung rar sau deloc.
Acum 5 luni, Alexandra Catana a adus pe lume o fetita sanatoasa tun. A ales sa nasca natural intr-un spital, insa cu o conditie, moasa care ii fusese aproape de la inceputul sarcinii sa o asiste.
Alexandra Catana, mama: " Am decis ca nasterea asistata de o moasa este cea mai lipsita de interventii nedorite, ca la noi se fac de rutina. moasa e persoana care te pregatiste inainte, e persoana de suport care iti spune ce sa faci cum sa respiri "
Putine gravide stiu insa ca moasa nu e doar un asistent ci un specialist care lucreaza in paralel cu doctorul. Avem 590 in total dar spun acestea nu sunt lasate sa isi faca meseria pentru care s-au pregatit.
Adina Paun, moasa: "O moasa poate de exemplu poate sa consilieze mama sa renunte la fumat, pentru ca ii poate explica ce impact negativ major are asupra copilulu. Rolul nostru e de asemenea cel medical , de a ne asigura ca mama si fatul raman in parametri".
Teoretic o moasa cu scoala poate sa urmareasca sarcina unei femei, sa o sfatuiasca inclusiv in prima luna dupa ce bebelusul a venit pe lume.
Tocmai de aceea asociatia moaselor independente i-a cerut ministrului sanatatii sa intervina si sa le dea mai multe drepturi asa cum se intampla in alte tari din Europa.
Nicolae Suciu, Seful Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania: "Moasa este cea care va merge la mama acasa sau va avea un cabinet in vecinatate , nu la un centru ultraspecializat".
Moasa care te consulta la tine acasa, gratuit, ar inlocui vizita la medicul specialist , de care multe femei, din cauza saraciei , se feresc.
Catasin Carstoveanu, Consilier al ministrului Sanatatii: "Nu are bani sa se duca la oras, nu se duce la medicul de familie, nu stie ca e insarcinata. probleme serioasa in sarcina MSUCA totul trebuie sa se faca simplu gratuit si organizat "
In prezent statisticile arata ca anul 41.000 de femei nu au ajuns nici macar o data la medic, pana sa nasca.
Intrebarea este cate dintre moase sunt dispuse cu adevarat sa isi deschida un cabinet la tara acolo unde este mare nevoie de ele.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, nastere, tara, bebelus, mame, moase,
Dată publicare:
16-12-2016 19:06