Romania are nevoie de un Colegiu al Moaselor. Cat de importante sunt ele pentru viitoarele mamici
O spun cei din domeniu care au initiat chiar un proiect de lege. Deocamdata, putini stiu ca o moasa nu este un asistent din sala de nasteri, ci un specialist cu facultate care lucreaza in paralel cu medicul.
Se intampla asta mai mult in spitalele private, pentru ca cele de stat nu sunt obligate sa le angajeze.
Ana Maria mai are doua saptamani pana sa nasca. Sarcina este una cu probleme, asa ca in fiecare zi o moasa o pregateste pentru cea mai mare schimbare din viata unei femei.
Vichi Iosif, moasa: ''Fac psihoterapie cu ele. E importanta si perioada de dupa nastere - depresia''.
Gravida in 35 de saptamani, o tanara ar fi avut nevoie de un om care sa-i raspunda la intrebari inca din primele zile de la aflarea vestii,
Andreea: "Pana am simtit miscarile fetale am fost panicata, nu le simteam si as fi intrebat o moasa daca e normal sau nu''.
Anual, sute de tinere ies de pe bancile Facultatii de Moase.
Acest specialist ar putea salveze anual sute de vieti printr-un simplu control. Numai anul trecut, in Romania, peste 40 de mii de femei nu au mers la un medic pe perioada sarcinii. Moasa ar putea sa schimbe aceste mentalitati.
Pentru ca acest lucru sa devina realitate a fost depus un proiect de lege in Parlament.
IRINA POPESCU, vicepresedinte Asociatia Moaselor Independente: "In Romania nu se face preventie, nu avem protocoale pentru prevenirea complicatiilor, dupa aceasta lege ne-am putea capata autonomia, sa fim platite de stat''.
O moasa intr-un spital de stat castiga lunar 3500 de lei, la privat 1500 de lei doar pe nastere, in timp ce un consult la domiciliu costa 200 de lei.
In prezent, in Romania sunt peste 1000 de moase, insa doar 600 activeaza.