Anchetă cu rezultate șocante la Maternitatea Giuleşti: "Medicii nu îşi taie unghiile"


Ultimul update: Joi 16 Mai 2019 21:04
Data publicarii: Joi 16 Mai 2019 18:42
Categorie: Stiri Sanatate

În timp ce încă un bebeluş, născut la Maternitatea Giuleşti, este suspect de infecţie cu stafilococ auriu, ministerul Sănătăţii vorbeşte deschis despre rezultatele celui mai recent control făcut în instituţia medicală.

Rezultatele sunt scandaloase: 4 infirmiere, asistente şi moaşe, care lucrează în sala de naşteri şi în saloanele nou-născuţilor, sunt infectate cu stafilococ. Mai mult decât atât, au fost depistate şi patru surse de apă din spital care, deşi ar fi trebuit, NU sunt sterile.

Toate aceste nereguli vin la o jumătate de an de când 45 de copii au luat bateria rezistenta la antibiotice, iar managerii maternităţii au spus că spitalul a fost igienizat. Atunci nimeni nu a fost destituit. Rămâne de văzut ce se va întâmpla acum, când se anunţă al doilea val de îmbolnăviri.

La şase luni de la calvarul părinţilor celor 45 de copii născuţi la Maternitatea Giuleşti şi infectaţi tot acolo cu stafilococ auriu, situaţia pare că se repetă. În ultima săptămână, bacteria a fost confirmată la patru prunci care au venit pe lume tot acolo. De curând, un nou caz a ajuns în atenţia medicilor.

Bebeluşul născut pe 22 aprilie la Maternitatea Giuleşti a ajuns miercuri la spitalul Grigore Alexandrescu, cu suspiciunea de infecţie cu stafilococ auriu multirezistent la antibiotice. Medicii de aici i-au făcut analize şi aşteaptă rezultatele.

 

Rezultatele controlului Ministrului Sănătăţii

 

Joi, ministrul sănătăţii a făcut publice primele rezultatele ale probelor prelevate din maternitate. "Rezultatele au relevat patru probe pozitive de la exudate în cazul unei moaşe care lucra în Blocul Operator, două asistente de la salonul de nou-născuţi şi o infirmieră de la salon nou-născuţi. S-a depistat prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv în toate cele patru cazuri. Cadrele medicale nu îşi taie unghiile, poartă bijuterii la mâini, pe degete", spune Sorina Pintea.

Sunt probleme şi cu apă care trebuia să fie sterilă. 4 probe au ieşit neconforme arata analizele inspectorilor de la Direcţia de Sănătate. Grav este ca în luna decembrie, unitatea sanitară aflată în subordinea primăriei capitalei a fost renovată şi igienizata. Ministerul sănătăţii a oprit atunci internările. Reprezentanţii pacienţilor spun că măsurile luate nu au fost suficiente pentru a îndepărta problemele.

 

Medicii ajung în spital direct de pe stradă

 

Vasile Barbu - Preşedinte - Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor: "Acel plan pe care DSP l-a impus atunci a fost luat în râs în conducerea spitalului. Acum încă este jeg pe jos, nu este pus linoleum special pentru spitale care să poate fi igienizat, nu există circuite prin care cadrele medicale să circule în spital, bebeluşii să fie duşi dintr-o parte în alta, nu sunt duşuri în vestiarele cadrelor medicale, ei ajung aşa în spital de pe stradă, din mijloacele de transport în comun."

Cum îşi explică reprezentanţii spitalului faptul că au reapărut cazuri de infecţii cu stafilococ, deşi în maternitate a avut loc o aşa-zisă igienizare anul trecut? Nu ştim. Conducerea maternităţii Giuleşti a refuzat să ne răspundă la întrebări. Ne-au spus că o să revină cu o reacţie, abia atunci când toate testele făcute de ministerul sănătăţii vor fi gata.

În decembrie, au fost date doar amenzi: 10 mii de lei pentru maternitate şi câteva mii pentru 9 cadre medicale. Conducerea maternităţii este în funcţie, la fel şi şefii de secţie. Angajaţii care au greşit au aceleaşi atribuţii. Iar îmbolnăvirile au apărut în acest al doilea val. Cu toate acestea Ministrul Sănătăţii, spune că persoanele care au greşit şi de acesta dată vor doar fi sancţionate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO