Sute de inimi de copii bat astăzi datorită unui medic inimos care se luptă pentru ca bebelușii în stare critică să primească o șansă la viață.

Doctorul Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de terapie intensivă pentru nou născuți de la spitalul Marie Curie din București, a reușit să construiască una dintre cele mai moderne secții din Europa, iar acum vrea să o extindă.

Firmele mai pot dona pâna la sfârșitul anului 20% din impozitul pe profit pentru această cauză.

Așa plânge Gabriel: în liniște. Suferința lui este transformată de aparatele care îl monitorizează permanent în zgomote seci, pe care mama a învățat să le traducă în lacrimi și durere.

Reporter: „Cum îl simți atunci când plânge?”
Mama lui Gabriel: „Îl văd și se agită și crește pulsul. Așa plânge el…dar dacă îi pun mâna pe picior sau frunte se liniștește.”

Gabriel s-a născut prematur fără o parte din esofag. Avea doar 1,7 kilograme. La maternitate, medicii i-au zis mamei că pruncul nu va supraviețui.

Atrezia de esofag este o malformație congenitală care ucide dacă nu este diagnosticată și tratată în primele zile de viață. Șansa lui Gabriel a fost medicul Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de terapie intensivă de la spitalul Marie Curie, care i-a auzit povestea și a decis transferul lui de la maternitate, la doar opt ore de la naștere.

Mama lui Gabriel: „Are două capete la esofag, iar între cele două capete lipsește o parte și ca să nu așteptăm să îi pună două greutăți în cele două capete, medicii au decis să îi facă o plastie, să pună o bucățică din intestinul lui”.

În ciuda pronosticului dureros, bebelușul are acum două luni și cântărește 3,5 kilograme. A fost operat de trei ori și așteaptă cea de-a patra intervenție.

Medicul Cătălin Cârstoveanu îi explică mamei pas cu pas procedurile prin care trebuie să treacă fiul ei. Pentru cei de aici, comunicarea cu părinții e vitală.

Mama lui Gabriel: „Este omul care îți dă susținere, care știe când să îți spună, cum să îți spună. Orice veste care o primim de la dumnealui este altfel primită de către părinți. Oricum ar spune ne dă speranță, încredere”.

Cătălin Cârstoveanu: „Dacă ar fi copilul meu bolnav aici nu aș sta până a doua zi, a treia zi, nu aș face gărzi întruna lângă el, să văd că se face sănătos? Așa se întâmplă și pentru ei. Și ceilalți colegi ai mei fac la fel, așa li se pare normal, cine se aseamănă se adună.”

Cu acest crez în suflet, medicul Cătălin Cârstoveanu lupta ca nou-născuții în stare critică să primească o șansă la viață.

Sătul să ceară bani unui stat indiferent în timp ce zeci de prunci îi mureau în brațe, a strâns bani din campanii, de la companii private sau oameni simpli și a reconstruit din temelii secția de terapie intensivă de la spitalul Marie Curie, acum una dintre cele mai moderne din Europa.

Cătălin Cârstoveanu: „Avem jos banca de lapte și sala de conferințe, urmează un etaj intermediar unde sunt doctori, mame, o bucătărie a mamelor, camera de gardă, data centerul, urmează apoi etajul ăsta unde sunt 18 cei mai critici și apoi etajul de deasupra unde sunt nouă paturi post terapie.”

Locurile nu sunt însă suficiente, iar nou-născuții nu au timp să aștepte. Gabriel s-ar fi stins dacă nu ar fi ajuns aici în primele zile de viață. Medicul ne arată planurile pentru viitoarea extindere, care înseamnă încă 20 paturi, adică 200 de copii îngrijiți în plus în fiecare an.

Cătălin Cârstoveanu: „Ne-am gândit și la părinți, nu suport să văd că dorm pe holuri și în mașină și așa sunt în multe spitale din România”.

Cătălin Cârstoveanu: „Ceea ce am făcut aici a durat, a trebuit să strângem bani, a trebuit să construim, să visam. Ca și acum. Nu e simplu dar deja îmi imaginez cum va fi farmacia, centrul de conferințe, cum vom avea RMN instantaneu și practic trăiesc în lumea asta. Sunt o persoană foarte pragmatică, dar sunt foarte ancorat în visul asta, nu am ce să îi fac”.

Intreagă investiție se ridică la 3,6 de milioane de euro, din care s-au adunat 1,5 milioane de euro. Cu un SMS la 8844 cu mesajul „Bine” putem da lunar 2 euro, iar până la finalul anului firmele pot dona 20% din impozitul pe profit datorat statului către Fundația pentru Copiii României de pe lângă spitalul Marie Curie, cu mențiunea că suma va fi folosită pentru Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți.

Cătălin Cârstoveanu: „Banii nu înseamnă nimic, prețuirea pentru ceea ce suntem noi, prețuirea pentru aproapele meu, grija pentru aproapele meu, de fapt asta este tot ce trebuie să ne intereseze.”