Drama din spitalele romanesti ajunge in presa straina. "Bebelusii mor, pentru ca medicii vor spaga"
Un cotidian britanic publica un reportaj impresionant despre drama din spitalele romanesti, la 20 de ani dupa ce orfelinatele din tara noastra au scandalizat presa straina.
The Independent prezinta povestea medicului Catalin Carstoveanu, care conduce o unitate de chirurgie cardiaca la un Spitalul de Copii Marie Curie din Bucuresti. Din pacate insa, el este nevoit sa trimita micutii in strainatate, pentru a avea o sansa reala la viata.
In spitalele romanesti, copiii sunt neglijati, pentru ca medicii asteapta spaga, scrie ziarul britanic. "Obiceiul de a lua spaga este atat de adanc inradacinat in sistem, incat este foarte greu sa-l schimbam", a recunoscut chiar ministrul sanatatii, Ladislau Ritli.
Din aceasta cauza, mortalitatea infantila in Romania este dubla fata de media europeana, unu din 100 de micuti murind inainte de a implini un an.
”Doctorii ar trebui sa aiba dreptul sa ucida bebelusii”! Esti de acord?
Astfel, pacientii din Romania discuta pe holurile spitalelor care mai este suma necesara pentru spaga. Unii chirurgi primesc pentru o operatie chiar si cateva sute de euro, iar un anestezist o treime din suma oferita chirurgului. Totul este insa in functie de cat poate “oferi” fiecare pacient. Asistentele primesc si ele echivalentul a cativa euro, pentru a administra un calmant sau o injectie.
Statul roman ajunge sa plateasca din aceasta cauza sume considerabile pentru pacientii care aleg sa se trateze in strainatate.
Spre exemplu, o operatie la Spitalul Marie Curie, la sectia medicului Carstoveanu, costa 2.000 - 3.000 de euro, in timp ce, aceeasi intreventie, realizata in alta tara, ajunge la o suma de zece ori mai mare, pe care o plateste statul roman.
Dar, dupa un an si jumatate de la deschiderea sectiei de Cardiologie Pediatrica de la Marie Curie, niciun copil nu a fost tratat, pentru ca nu exista personalul necesar. Motivul pentru care nimeni nu este interesat sa lucreze aici: medicul Carstoveanu a interzis tuturor angajatilor sa ia spaga.
Cu toate acestea, unii medici romani accepta salarii de mizerie, pentru a putea salva viata acestor micuti.
Un exemplu este chirurgul cardiac Anca Mandache, o doctorita care a renuntat la cariera pe care o avea in Franta si a venit la Spitalul Marie Curie, pe un venit de zece ori mai mic.
"Ideal ar fi sa existe salarii decente in sanatate, astfel incat nimeni sa nu mai fie tentat sa ia spaga. Iar populatia ar fi educata si ar intelege ca acesta nu este singurul mod in care poti primi ingrijire medicala corecta", declara ministrul Ladislau Ritli.
Numai anul trecut, 2.800 de doctori au plecat din Romania sa lucreze in strainatate, in conditiile in care sanatatea primeste numai 4% din Produsul Intern Brut.
Sursa: The Independent
Etichete: spital, medici, șpagă, marie curie, catalin carstoveanu,
Dată publicare:
02-04-2012 12:44