Medicii rezidenți se vor putea pregăti și în spitalele județene
Ordonanța de Urgență care le da posibilitatea rezidenților să meargă la pregătire și în spitalele județene ori private a fost publicată în Monitorul Oficial.
Documentul împarte, însă, lumea medicală în două: dacă reprezentanții unor facultăți de medicină susțin că nu ar fi fost nevoie de aceste schimbări, tinerii doctori își doresc o reorganizare a sistemului.
Ministerul Sănătății va trebui să lămurească în cel mai scurt timp care sunt unitățile medicale în care vor fi trimiși rezidenții și, mai ales, care sunt criteriile după care vor fi aleși formatorii lor.
De acum rezidenții vor putea merge și în spitalele județene.
Ioan, medic rezident: „Odată ce li se va deshide posibilitatea să meargă în spitalele mici, se va vedea o diferența la calitatea actului medical. Vom avea un număr dublu poate de medici, chit că unii sunt rezidenți, dar fluxul de pacienți și calitatea serviciilro medicale credem că va crește. E în avantajul sistemului să intrăm în spitalele mici, pentru că aici e deficitul de medici, nu în spitalele universitare”.
Până acum, rezidenții erau coordonați de profesori universitari și își făceau stagiile de pregătire doar în clinicile universitare din spitale, adică în acele secții în care sunt asistenți universitari, lectori sau conferențiari. Chiar dacă nu era stipulat în lege, era totuși o practică des întâlnită ca tinerii medici să lucreze și cu medici specialiști sau primari neafiliați universităților de medicină.
De acum, coordonarea se va face tot de către profesorii universitari, dar legea specifică faptul că rezidenții pot merge și în spitale care nu sunt clinici universitare. Adică în acele secții cu medici neafiliați vreunei facultăți de medicină, dar foarte bine pregătiți.
Victor Costache, ministrul Sănătății: „Responsabilii nu trebuie să fie neapărat cadre universitare. De exemplu, faceți rezidențiatul pe chirurgie generală în centrul din Iași, puteți să faceți cele 6 luni la Suceava și alte 6 luni de chirurgie viscerală la Piatră Neamț”.
Este însă neclar ce va determina coordonatorii să le permită rezidenților să plece din clinicile universitare pentru a lucra în secții neafiliate universităților de medicină, chiar dacă aceștia ar avea ocazia să învețe de la doctori bine pregătiți. Ministerul Sănătății va trebui să lămurească acest aspect.
Și, totodată, să stabilească lista spitalelor județene care vor putea primi rezidenți, dar și criteriile după care vor fi aleși doctorii care vor putea să îi formeze pe colegii mai tineri.
Medic din Brașov: „Nu poți să pregătești un rezident decât dacă ai o anumită experiență în spate. Ca să înveți pe altul, trebuie să știi tu. Ca să spui că știi, și în medicină, în disciplinele chirugicale de exemplu, trebuie să ai o experiență de minimum 3-5 ani”
Viorel Jinga, prorectorul UMF București: „Sunt o sută și ceva de coordonatori în UMF Carol Davila și sunt îndrumători de ordinul miilor, 1.000, 1.200 de îndrumători, care se pot ocupă de pregătirea și a surplusului de rezidenți care au luat nota peste 6”
Reprezentanții ministerului Sănătății spun că vor lămuri toate aceste lucruri în zilele următoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: rezidentiat, pregatire, spitalul universitar, Spitalul Judetean, medici rezidenti,
Dată publicare:
12-12-2019 19:28